5000-aastase kirjutise dešifreerimisel oodatakse läbimurret

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Proto elamiitide kirjutis pärineb tänapäeva Iraani alalt ajavahemikust  3200 – 3000 eKr.
Proto elamiitide kirjutis pärineb tänapäeva Iraani alalt ajavahemikust 3200 – 3000 eKr. Foto: Wikipedia.org

Oxfordi ülikooli teadlaste teatel aitab uus tehnoloogia dešifreerida maailma vanimaks peetavat kirjutist.

Niinimetatud proto elamiitide kirjutis pärineb tänapäeva Iraani alalt ajavahemikust  3200 – 3000 eKr., edastab Discovery News.

Tegemist on 5000 aasta vanuste sümbolkirjutisega, mis on savitahvlitel.

Teadlased kasutavad Reflectance Transformation Imaging (RTI) tehnoloogiat, mis võimaldab teha iidsetest dokumentidest väga kõrge kvaliteediga pilte, mille abil loodetakse saladuse jälile jõuda.

«Meil on võimalik saada väga kõrge kvaliteediga pilte. Olen viimased kümme aastat püüdnud proto elamiitide kirjutist dešifreerida. Nüüdse uue tehnoloogiaga peaks see õnnestuma,» sõnas Oxfordi ülikooli idauuringute esindaja Jacob Dahl.

Dahli arvates on seni paljale silmale nähtamatud erinevused takistanud kirjutist dešifreerimast.

«Üsna raske on dešifreerida, kui i-l ja t-l ei saa vahet teha,» sõnas Dahl.

Teadlased jagavad nüüd tehtavaid kõrgresolutsiooniga pilte omavahel, lootes et keegi neist suudab vasakult paremale kulgeva kirjutise ära dešifreerida.

Selle kirjasüsteemi kohta on siiski juba ühte-teist teada, kuna osa märke on sarnased Mesopotaamia kirjaga. Näiteks numbreid ning lambaid, kitsi ja vilja tähistavad märgid.

Viimase kümne aastaga on Dahl dešifreerinud 1200 märki, kuid need ei ole tervet kompleksset kirjasüsteemi lõpuni lahendada.

Umbes 80 – 90 protsenti märkidest on teadmata ning ka selliste sõnade nagu «lehm» ja «kari» märgid on teadmata.

«Kui vaadata teisi tollaseid ning hilisemaid kirjasüsteeme, siis võime oletada, et proto elamiitide kirjasüsteemis kasutati asjade märkimiseks sümboleid, kuid tegelikult kasutasid nad ka silpkirja,» selgitas Dahl.

Ta jätkas, et pooled märkidest, mida kasutatakse silpkirjas, tekkisid häälduse põhjalt.

«Kui see on nii, siis muudab see meie arusaamu varajasest kirjutamisest. Aluseks on reebuse ehk piltmõistatuse printsiip,» nentis Dahl.  

Uuritavatel savitahvlitel on loomakujutisi ja müütilisi olendeid, kuid mitte mingeid inimesi. Selle tõttu arvatakse, et need võivad sisaldada administratiivset või põllumajanduslikku informatsiooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles