Guatemalast leiti maiade ühe esimese valitseja haud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tak'alik Ab'aj arheoloogilise väljakaevamise paigast leitud nefriitkuju
Tak'alik Ab'aj arheoloogilise väljakaevamise paigast leitud nefriitkuju Foto: SCANPIX

Guatemala arheoloogid teatasid möödunud nädalal, et leidsid maiade ühe varajase kuninga matmispaiga, milles oli palju nefriidist ehteid ja kaunistusi.

Ekspertide hinnangul aitab Tak`alik Ab`aj templipaigas toimuvatel väljakaevamistel leitu heita valgust maiade kultuuri algusaegadesse, edastab foxnews.com.

Arheoloog Miguel Orrego sõnul näitas süsinikmeetodil uurimine, et see haud rajati millalgi 700 – 400 eKr ehk mitusada aastat enne seda kui maiade kultuur õitsele puhkes.

Orrego lisas, et nüüdne leid on Tak`alik Ab`ajst leitutest vanim. See, et tegemist on ajaw`i  ehk valitseja hauaga, viitab leitud kotkapealise inimfiguuriga kaelaripats.

 «See sümbol näitab sinna maetu staatust. Samas näitab see, et tegemist oli Tak`alik Ab´aj ühe varajasema valitsejaga,» lisas arheoloog.

Septembris avastatud hauas ei olnud aga inimjäänuseid, kuna need võivad olla ära kõdunenud.

Ekspertide sõnul annavad hauast leitud nefriitehted informatsiooni ka nefriidi tootmise ja kaubanduse kohta.

USA Florida ülikooli arheoloog Susan Gillespie sõnul on maiade kunagisest asualalt Hondurasest kui Lõuna-Mehhikost leitud sellest hauast veel vanemaid haudu. Lõuna-Mehhikos õitses enne maiade kultuuri olmeekide kultuur.

Olmeekide mõju olevat tunda ka Tak´alik Ab`aj alal.

Gillespie lisas, et see paik asus nefriidi tootmise keskuse lähedal, siis saab haualeiust lisainfot nefriidi kohta, mida maiad pidasid pühaks.

Tak` alik Ab` aj arheoloogiline paik asub Guatemala pealinnast lõunas Retalhuleus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles