Kuidas veeti Angkor Wati templi massiivsed ehituskivid kohale?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angkor Wati templikompleks Kambodžas
Angkor Wati templikompleks Kambodžas Foto: SCANPIX

Jaapani teadlaste hiljutine uuring paljastas, kuidas veeti Kambodža kuulsa templikompleksi Angkor Wati suuri ehituskive kohale.

12. sajandil rajatud templikompleks ehitati  5 – 10 miljonist liivakiviblokist, mis kaalusid kuni 1,5 tonni, edastab Daily Mail.

Kivid pärinevad lähedal asuvast Kuleni mäe jalamilt.

Tempel ehitati khmeeride kuninga Suryavarman II valitsusajal ning selle tõttu kerkis küsimus, kuidas paari aastakümnega suudeti selline ehitis püsti panna. Tempel valmis 1150. aasta paiku.

Teadlaste sõnul rajati selleks kanalid, mis aeti pärast ehitise valmimist kinni või hävinesid looduslikult.

Angkori rajatud tempel pühendati hindu jumalale Vishnule. 14. sajandil sai sellest budistlik tempel, mida ta on ka tänapäeval.

Teadlaste sõnul võidi templi ehitusblokid kohale vedada Tonle Sapi järvest rajatud kanalite, mis ulatusid Siem Reapi jõeni, abil. Nii kanalitel kui jõel kasutati parvi. Kivid tuli samas toimetada ülesvoolu.

Tokyo ülikooli teadlased Etsuo Uchida ja Ichita Shimoda uurisid satelliitpilte, tegemaks kindlaks, kuidas oleks kõige otsem ja kergem viis olnud kivid kohale toimetada.

Teada on, et khmeeride impeeriumis kasutai kanaleid transportimiseks. Arheoloogilised väljakaevamised paljastasid kanalijäänuste võrgustiku, mis ulatub Kuleni mäe juurest Angkori.

Jaapanlaste sõnul kasutasid templi rajajad kivide kohale transportimiseks võimalikku kõige otsemat teed. Lisaks leiti transporditee äärest mitmeid kiviraiumispaiku, millest võetud kivid sobivad templi ehituskividega.

Jaapani teadlaste avastust saab kinnitada veel ka uuring, mis tooks päevavalgele need kivid, mis transportimisel kukkusid üle vedamiseks kasutatud aluse ääre vette.

Tänapäeva Kambodža, Laose, Tai, Vietnami, Birma ja Malaisia  alal olnud khmeeride impeerium oli Kagu-Aasia üks võimsamaid.

Khmeerid jätsid Angkori maha umbes 1350. aastal ning lõunapoole rajati uus linn nüüdse Phnom Penhi alale.õ

Asjatundjate sõnul tõi khmeeride impeeriumi languse kaasa keskkonna halvenemine ning elanike arvu liigne juurdekasv. Selle tulemusena ei jätkunud enam kõigile eluks vajalikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles