Ettevõtja Elutööpreemia pälvis Endel Palla

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Aasta Ettevõtja 2012 ning Elutööpreemia laureaadi väljakuulutamine Nokia kontserdimajas.
Ettevõtja Elutööpreemia pälvis Endel Palla
Eesti Aasta Ettevõtja 2012 ning Elutööpreemia laureaadi väljakuulutamine Nokia kontserdimajas. Ettevõtja Elutööpreemia pälvis Endel Palla Foto: Viktor Burkivski

Eile õhtul Nokia Kontserdimajas toimunud pidulikul õhtusöögil kuulutati Eesti Aasta Ettevõtjaks 2012 desinfektsiooni vahendite tootmise ja arendamisega tegeleva ettevõtte Chemi-Pharm AS juht ja omanik Ruth Oltjer. Ettevõtja Elutööpreemia pälvis ASi Harju Elekter nõukogu esimees ja arendusdirektor Endel Palla, kes on ettevõttes töötanud enam kui 40 aastat.

Eesti Aasta Ettevõtja 2012 kuulutas välja ürituse patroon president Toomas Hendrik Ilves, kes märkis ürituse avakõnes, et edu saadab eelkõige neid, kes on investeerinud arendustegevusse – innovatsiooni võib tema sõnul leida ja peab otsima nii tuules, leivas kui ka elektris.

President avaldas lootust, et Aasta Ettevõtja konkurss lükkab takka uutele saavutustele. Konkursi viie- aastane kogemus näitab presidendi sõnul, et ette otsa jõuavad need ettevõtjad, kes on tegutsenud keskmiselt 14 aastat ja kes on näinud nii tõuse kui ka langusi.

«Ettevõtjad vajavad ühiskonnas oluliselt rohkem tunnustamist ja esiletoomist, mida rõhutas Endel Pallale elutööpreemiat üle andes ka majandus-ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts.“

«Julgustaksin kõiki inimesi ettevõtlusega tegelema. Võib küll öelda, et enda jaoks ettevõtjal kuigi palju aega ei ole, kuid see töö on huvitav ja kui teed midagi, mida ise tahad teha, siis see ongi tegelikult põhiline motivaator,“ rääkis Eesti Aasta Ettevõtja 2012 Ruth Oltjer.

Ettevõtja Elutööpreemia pälvis ASi Harju Elekter praegune nõukogu esimees ja arendusdirektor Endel Palla, kelle sõnul on ettevõttes kõige tähtsamad inimsuhted, sest üksi ei tee ükski juht mitte midagi.

«Olen auhinna eest tõesti meelitatud, kuid ma ei oleks seda iialgi saanud, kui Harju Elektris ei oleks olnud nii häid töötajaid, kui seal on olnud ja praegu töötavad. Arvan ka, et Eesti kapitalil ettevõtteid on rohkem vaja – siis areneks Eesti riik paremini.“

Ruth Oltjer:

-  Ruth Oltjer on sündinud 22.oktoobril 1959 aastal.

-  Ta lõpetas Tallinna Reaalkooli, kus ta õppis elektroonika klassis ainukese tüdrukuna.

-  Edasi suundus ta Tartu Ülikooli meditsiini erialale. Hiljem lõpetas Tartu Ülikoolis ka majanduse magistrantuuri cum laude.

-  Ta on töötanud 15 aastat arstina, sh reanimatsioonis ja kardiointensiivosakonnas meditsiiniõena.

-  Aastal 2000 kolis Chemi-Pharm AS tootmise ja tootearendus Eestisse.

-  Tänaseks on Chemi-Pharmil nomeklatuuris üle 100 toote ning igal aastal lisandub keskmiselt 3-5 uut toodet. Tooteid turustatakse 15 erinevas riigis – uuemad turud on Malaisia, Singapur, Indoneesia ja Tai.

-  Chemi-Pharm AS Eesti ettevõttes töötab 30 inimest – arstid ja meedikud, keemikud, turunduse- ja arendusega tegelevad inimesed.

Endel Palla:

-  Endel Palla on sündinud 19. juunil 1941 aastal.

-  Ta lõpetas 1958 Ahja Keskkooli ja 1968 Tallinna Polütehnilise Instituudi elektroonikainseneri erialal.

-  Ettevõttes, mida Endel Palla täna juhib on ta töötanud enam kui 40 aastat (alustas tööd Harju KEKi osakonnajuhatajana aastal 1969) – ta on ehitanud üles enam kui 2100 töötajaga rahvusvahelise ettevõtte.

-  Endel Palla on Eesti Kaubandus- Tööstuskoja ja Tallinna Direktorite Klubi juhatuse liige.

-  1982 anti Endel Pallale ENSV Teenelise Ratsionaliseerija aunimetus, 1988 Eesti NSV Riiklik preemia. 2003 pälvis ta Keila Linna teenetemärgi, 2005 Kaubandus- Tööstuskoja I klassi aumärgi ja 2008 Harju Maakonna teenetemärgi. 2009 tunnustas Eesti Vabariigi president teda Valgetähe IV klassi teenetemärgiga.

Eesti Aasta Ettevõtja 2012 valis žürii koosseisus: Aavo Kokk (Catella Corporate Finance), Ants Laos (Viru Keemia Grupp AS), Hans H. Luik (Eesti Ekspress), Heldur Meerits (Audentes AS), Jaan Männik (Eesti Pank), Marika Priske (Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium) ja Priit Alamäe (Nortal AS, Eesti Aasta Ettevõtja 2011 esindaja).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles