Vaata, mida põnevat toob ETV ja ETV2 kevadhooaeg

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ETVs stardib teadussaate «Rakett 69» värske hooaeg.
ETVs stardib teadussaate «Rakett 69» värske hooaeg. Foto: ERR

ETVs algavad uue aasta hakul teadussaadete «Püramiidi tipus» ja «Rakett 69» värsked hooajad. Alates 13. jaanuarist kohtuvad vaatajad pühapäevaõhtuti kodumaise sarja «Hakkab jälle pihta» tegelastega.

Oodatud «Perepidu» läheb taas käima veebruarist. Vabariigi aastapäeval esilinastub «Tuulepealse maa» uus jagu, mille tegevus toimub sakslaste okupeeritud Eestis. Lisaks popmuusika suursündmusele, võistlusele Eesti Laul, on kevadepoole tulekul konkurss ka noortele klassikalise muusika tähtedele. Märtsist algab aga pingeline ja põnev «Ajujaht».

Jaanuari algusest näeb pühapäeviti pärast «Aktuaalset kaamerat» uut sarja «Allveelennud», mis koosneb kümnest filminovellist. Minnakse tagasi aastatesse 1820-1940, mil nupumehed leiutasid lennumasinaid, sõitma hakkasid allveelaevad, Tallinnas ehitati sõjalaevu, tsepeliinidelt pilluti pomme ja lennukitega hakati lendama üle ookeanide. Lugusid hullust ajast ja loomingulistest inimestest jutustavad kinokroonikad, erakirjad, luureraportid ja unejutudki. Lühifilmide autorid on Kiur Aarma ja Jaak Kilmi.

10. jaanuarist käivitub teadussarja «Püramiidi tipus» uus hooaeg uuel eetriajal, neljapäeviti kell 20.30. Neeme Raua kõrval on teine saatejuht seekord Astrid Kannel. Uuritakse, millega  tegelevad teadlaste Ülo Niinemetsa, Martin Zobeli, Ivo Fridolini, Malle Krunksi jt töörühmad kodus, Eestis. Kokku jõuab eetrisse 16 saadet.

Huvitavat lisa saab lugeda koduleheküljelt aadressil veebiakadeemia.ee, vaatajamängu küsimuse ja valikvastused iga saate kohta leiab aga Facebookist. Esimeses saates räägitakse paljuski mõistatuslikust laamtektoonikast. Miks hakkavad vulkaanid mõnikord purskama seal, kus neid üldse olema ei peaks? Kas see võib juhtuda ka Eestis? Miks leidub Islandil kontinentaalset päritolu kivimeid? Alvar Soesoo uurimistööd on teda muuhulgas viinud Islandi ürgsetesse vulkanikraatritesse ja Austraaliasse Lacklandi kurrutusalale, ning nagu näitab Soesoo karjäär, võib avastus mõnikord sündida köögilaua ääreski. Maavärinate olemust selgitab Eesti Geoloogiakeskuse seismoloog Heidi Soosalu.

Juba kolmandat korda kogunevad kümned teadusnoored, et osaleda sarjas «Rakett 69», mis tunnistati möödunud kevadel Euroopa parimaks haridussaateks. Ka seekord on põneva võistlusmängu peaauhinnaks 10 tuhande euro suurune stipendium. Tartu Ahhaa-keskuses on veemöllu ja tulevärki, õnnestumisi ja läbivajumisi, rõõmu ja pisaraid. Kohtunike ees seisab raske ülesanne - valida kaheminutilise esinemise põhjal välja need 15 õnnelikku, kes saavad võimaluse siseneda suurde võistlusse. Kohtunikud on PhD Heli Lukner ja PhD Mart Noorma, kohtunikekogu juhib MSc Aigar Vaigu. Sarja näeb laupäeviti kell 19.35 alates 12. jaanuarist.

13. jaanuarist algab uus kodumaine valus-naljakas komöödiasari «Hakkab jälle pihta». See on lugu perekonnast, kes püüab hakkama saada olukorras, kus lapsed ei allu korrale, olme kasvab üle pea ja vanemad näägutavad. Esimeses osas püüab pereisa Raimond korraldada sugulastele eeskujuliku laste sünnipäevapeo. Ent kuidas säilitada väärikus olukorras, kui abikaasa magab sisse, poisid keelduvad vanaema sõna kuulamast ja äi saabub ämmale üllatuseks peole uue muusaga? Osades: Helgur Rosenthal, Ragne Pekarev, Anders Hollo, Martin Hollo, Kais Adlas, Mihkel Raud, Tõnis Uibo, Külliki Saldre, Maris Nõlvak, Martin Meius, Rein Pakk, Eero Spriit, Piret Simson, jt. Stsenaarium, režii ja montaaž: Rain Tolk ja Andres Maimik. Eetris pühapäeviti kell 20.30.

Vabariigi aastapäeval, 24. veebruaril näitab ETV «Tuulepealse maa» uut jagu täispika filmi mõõdus, kus varasemast tuttavaid tegelasi näeb sakslaste okupeeritud Eestis. Režissöör on Ain Prosa, stsenaristid Lauri Vahtre ja Mihkel Ulman. Osades Tõnu Oja, Rasmus Kaljujärv, Mirtel Pohla, Jörgen Liik, Ülle Lichtfeldt jt.

Ka sel aastal toob Eesti Laulule kaasa elamine kevade kiiremini lähemale. Poolfinaale näeb ETVs 16. ja 23. veebruaril, suur finaalkontsert Nokia kontserdimajas toimub 3. märtsil. «Terevisioon» hakkab aga kõiki võistlema asuvaid laule tutvustama juba jaanuari keskpaigast.

Kevad toob ETV eetrisse ka noorte klassikalise muusika artistide telekonkursi «Con Brio - klassikatähed». ETV ja Eesti Kontserdi koostöös algava saatesarja käigus selgitavad televaatajad ja žürii välja need noored muusikalised anded, kes edaspidi võluvad meie südameid Eesti ja välismaistes kontserdisaalides, tele- ja raadioeetris. Klassikatähed peavad end näitama eri külgedest – efektse virtuoosina, unustamatu meloodia esitajana, olema kohanemisvõimelised ja leidlikud, musitseerides koos ootamatute lavaparteritega ja esitades klassika- ja pophittide töötlusi, suutma tuua teleekraanile vakatust, pisaraid ja ovatsioone.

Märtsist algab ETV ekraanil «Ajujaht», kus tõotab tulla pingeline võistlus. Igas osas hääletab žürii nõrgemad ärihaid saatest välja ning jagab boonust parimatele. Kes võidab väärika stardikapitali oma miljoni-ideele, selgub mai alguses toimuvas superfinaalis.

Pühapäevaõhtuse krimisarja eetriajal näeb uut põhjamaist linalugu «Kuritegu» («The Killing»). Taani rahvusringhääling pälvis just selle tööga suurepäraste sarjade looja imidži. 6. jaanuarist ETV eetrisse jõudvas sarjas toob noore naise mõrv endaga kaasa kriminaaluurimise. Detektiiv Sarah Lund peaks juba olema teel Rootsi, et sinna elama ja tööle kolida, ent ta ei suuda seda juhtumit käest anda. Troels Hartmannil on aga samal ajal käimas tuline valimisheitlus, eesmärgiks Kopenhageni linnapea amet. Algab jaht mõrvarile, kus kahtlusalune kahtlusaluse järel võetakse pihtide vahele, välistatakse ning liigutakse edasi. Vägivald ning poliitiline surve laotavad oma varju uurimise üle. Aeg aga surub halastamatult peale.

13. jaanuaril algab ETVs kuueosaline dokumentaalsari «Hüvasti, seltsimehed!» (Prantsusmaa, Saksamaa 2011). Sari jutustab loo nõukogude maailma ja selle aluseks olnud sotsialistliku utoopia kokkuvarisemisest. Sarja filmiti kaheteistkümnes Euroopa riigis ja küsitleti nii tuntud kui ka tundmatuid inimesi, kes olid tunnistajaks aeglasele lagunemisele, mida ei aparatšikud, salateenistused ega ka maailma riigipead ei osanud ette näha. Eetris pühapäeviti kell 18.40.

Alanud aastal pole küll olümpiamänge ega jalgpalli tiitlivõistlust, kuid suuremaid spordiülekandeid jagub ETV ekraanile ka tänavu – igasse kuusse jääb mõni rahvusvaheline võistlus. Alates jaanuarist kuni detsembrini on kavas näidata: iluuisutamise EMi, laskesuusatamise MMi, Tartu suusamaratoni, suusatamise MMi, sisekergejõustiku EMi, suusatamise Lahti MK etappi, jalgpalli MM valik- ja sõprusmänge, korvpalli EMi valikmänge, Tour de France´i, jalgpalli konföderatsioonide karikaturniiri, kergejõustiku MMi, kergejõustiku eesti meistrivõistlusi, purjetamise Finn-klassi MMi. ERRi sporditoimetuses käib aga töö veel mitme ülekande ekraanile toomise nimel, et see nimekiri kasvaks spordisõprade rõõmuks pikemakski.

ETV2 alustab jaanuaris uue vene draamasarjaga «Jessenin» Venemaa suure poeedi Sergei Jessenini surma põhjuste uurimisest. Eetris esmaspäeviti kell 20.

Kinoklassika filmide näitamine jätkub veebruarist, mil televaatajate ette astub šarmantne Gary Grant.

Teisipäeva õhtuti hakkab ETV2s jooksma kultuslik sari «Zeitgeist», mis uurib mütoloogiat ja uskumist tänapäeva ühiskonnas, lähenedes tavapärastele maailma toimimise teooriatele ootamatu nurga alt.

«Troonide mängu» vahetab mõneks ajaks välja samuti auhinnatud HBO sari «Boardwalk Empire», mille tegevus toimub 1920ndate aastate Atlantic Citys. Sari annab kronoloogilise ülevaate Nucky Thompsoni elust, kes tegutses poliitikas, olles samas aga ka gänster.

«Maailma kino» toob jätkuvalt vaatajateni suurepäraseid filmilugusid - «Shame», «Terraferma», «Kid with a Bike», «Cafe de Flore», «Biutiful» on vaid mõned filmid, mis kevade jooksul ETV2 eetris on.

Neljapäeva õhtuti kell 20 on taas ekraanil kakskeelne kultuurisaade «Batareja», mis tutvustab ühises kultuuriruumis eri keeli kõnelevaid loomeinimesi ja nende tehtut. Teemasid ja vestlusi vahendavad kirjanik Jelena Skulskaja ning ajakirjanik ja näitleja Jüri Aarma. Saadet toetavad Euroopa Kolmandate Riikide Kodanike Integreerimise Fond, Kultuuriministeerium ning Integratsiooni ja Migratsiooni Sihtasutus Meie Inimesed.

Neljapäeviti kell 21.30 näeb pärle unustatud dokumentaalfilmide hulgast.

Laupäeviti kell 19.45 on eetris maailma filmifestivalidel auhinnatud dokumentaalfilmid. Laupäeva õhtud on traditsiooniliselt ka teatriõhtute päralt ja pühapäeviti näeb teemaõhtute kava.

Kevadel on ETV2s tulekul eriprogrammid Tartu maailmafilmi festivali filmidest ja kultuuripärandist. Maikuu paljudes saadetes ja filmides on juba mitmendat aastat tähelepanu all keskkond, nii ka sel aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles