Metsatöll jõudis Afganistanist tagasi Eestisse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsatöll jõudis pärast kahte edukat kontserti Afganistanis tagasi Eestisse
Metsatöll jõudis pärast kahte edukat kontserti Afganistanis tagasi Eestisse Foto: Metsatöll promo

Metsatöll jõudis pärast kahte edukat kontserti Afganistanis tagasi Eestisse.

Täna varahommiku jõudis Eestisse tagasi kaitseväelastele Afganistanis kaks kontserdi andnud ansambel Metsatöll.

13. jaanuaril esines Metsatöll Camp Bastionis rahvusliku logistilise toetuselemendi NSE-14 võitlejatele ning eestlaste liitlastele ja partneritele NATO rahvusvahelistes julgeolekutagamisjõududes.

Kolm päeva varem astuti üles patrullbaasis Pimon seal teenivatele Eesti jalaväekompanii Estcoy-15 võitlejatele.

«„Siia peaks ise tulema, sest tegelikult seda tunnet ja emotsiooni on üsna raske edasi anda. Vaevalt, et meil kunagi sellist kontserti veel tuleb. Kogu see õhkkond siin on selline, mida kuskil mujal ei ole. Tunne on teistsugune,»“ ütles ansambli Afganistani kontsertreisile tagasi vaadetes Metsatöllu trummar Marko Atso.

„

«Kuigi baasides on rahulik, siis seda sõjalist pinget õhkub siinses piirkonnas ikka ja see jääb kindlasti mälestustesse sisse,“» lisas Metsatöllu laulja-kitarrist Markus Teeäär.

Metsatöllus rahvapille mängivale Lauri Õunapuule meenutas reis reservõppekogunemist. „«Eelmine aasta jäi mul kordusõppustel käimata, sest väike tüdruk sündis perre juurde. Aga nüüd on selline tunne nagu oleks õppustel ära käinud, ainult selle vahega, et relva kätte ei antud,“ rääkis ta.»

«„Kogemuslikult ja emotsionaalses plaanis on hästi palju segaseid tundeid,“» ütles Metsatöllu basskitarrist Raivo „Kuriraivo“ Piirsalu. „«Üldiselt on kõik siin hästi positiivne ja lahe, aga samas kui näed, kuidas kiirabi helikopter maandub ja kiirabiautod ette vuravad, siis jõuab sulle kohale, kus sa tegelikult oled. Siis võtad jälle aja maha ja mõtled selle asja peale hoolikalt järele.“»

Mõlemad Afganistani kontserdid jäid bändiliikmete sõnul meelde hea energia ja ladusa korralduse poolest. Ehkki ansamblil oli kaasas helitehnika, millest piisanuks keskmise suurusega festivali pidamiseks, kripeldas ikka hirm, et midagi ei hakka tööle, kuid kontserdid nii Pimonis kui Camp Bastionis sujusid viperusteta.

„«Ütleme nii, et kui sellise tiimiga saaks kogu aeg koostööd teha ja lavasid ehitada, siis oleks superluks. Sellist vastust, et „ei saa“, me siin ei kuulnud,“» lisas Atso.

«„Ma ei väsi kordamast, et see oli üks ägedamaid ja omapärasemaid lavasid meil mõlemas kohas. See jääb eluks ajaks meelde. Kui ikka Eesti lippudega soomukid on kahel pool sind ja vaatad, kuidas Lauri mängib soomukil madala päikese valguses torupilli, siis see on ikka võimas vaatepilt,»“ rääkis Teeäär.

Kontserdivabadel päevadel said Metsatöllu muusikud ja meeskond tutvuda NSE-14 kaitseväelaste eluga Camp Bastionis, näha lähemalt kasutatavaid sõidukeid ja kuulipildujaid ning külastada eestlaste alal asuvat sauna.

Lisaks sellele said nad lühikese ülevaate afgaanide eluolust ja -korraldusest.

«„Väga palju andsid juurde kohalikud Eesti saunad. Ma arvan, et need toovad eestlastele tükikese kodu kätte,»“ ütles Õunapuu.

Piirsalu sõnul oli põnev kogemus vestelda otse sõduritega, kuulata nende jutte ja näha oma silmaga, kuidas elu Afganistanis käib. «„Selliseid asju tavalise inimeseni ei jõua. Mul on väga hea meel, et ma sain siia tulla ja kogeda neid asju,“» lisas ta.

„«Vaadake, et te kõik elusalt ja tervelt koju tagasi tuleksite, muidu teeme järgmisele plaadile diskoloo!» “ lisas Teeäär.

Eesti kontingendi Estcon-14 ülem kolonelleitnant Toomas Möls tänas Metsatöllu esinema tulemise eest ning leidis, et kaitseväelaste moraali tõstmiseks tuleks Eesti muusikute külaskäikude traditsiooni kindlasti jätkata.

Samuti kiitis ta NSE-14 kaitseväelaste head tööd, kelle korraldada oli nii Metsatöllu ja nende tehnika Afganistani-sisene transport, kui Camp Bastioni kontserdi korraldamine. „

«Mis bändile võis tunduda sõrmenipsuna, oli tegelikult nädalatepikkuse ettevalmistuse tulemus,“» lisas ta.

Nii suuremahulist kontserti, mis oli avatud kõigile Camp Bastionis teenivatele sõduritele, ei ole Eesti kaitseväelased varem Afganistanis korraldanud.

Metsatöll lahkus Camp Bastionist 15. jaanuari hilisõhtul ja jõudis tagasi Eestisse täna varahommikul.

Pärast paarinädalast puhkust suundub ansambel jaanuari lõpus algavale Euroopa kontserttuurile, mis hõlmab riike nagu Saksamaa, Inglismaa, Šotimaa, Itaalia, Prantsusmaa, Hispaania, ŠŠveits, Sloveenia, Slovakkia ja Ungari.

Eestis saab Metsatöllu esinemas näha nende märtsi alguses Tallinnas Rock Cafes toimuval sünnipäevakontserdil.

Vaata pilte!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles