Alkohol kahjustab REM-und

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkohol kahjustab REM-und
Alkohol kahjustab REM-und Foto: SCANPIX

Suurbritannia Londoni unekeskuse uuring näitas, et klaas alkoholi enne magama minekut aitab küll kiiremini magama jääda, kuid samas kahjustab unetsükleid.

Teadlasi huvitas, kuidas alkohol mõjutab unetsükleid, kirjutab BBC.

Alkohol aitab kiirele unumisele kaasa ja toob sügava une, kuid samas võtab ära REM-une, milles nähakse unenägusid.

Paljudel on harjumus enne magama minekut väike kogus alkoholi võtta, kuid uuringu teinud uneteadlane Irshaad Ebrahim seda ei soovita.

«Alkoholiga tasub ettevaatlik olla. Esmalt võib see sügava une tuua, kuid hiljem võib uni katkendlik olla. Lühikese aja vältel võib enne magamist alkoholi võtta, kuid pikemas perioodis ei ole see soovitatav. Võib tekkida sõltuvus, et enne ei jääda magama kui ollakse klaasitäis alkoholi joonud,» lisas Šotimaa uneuurija Chris Idzikowski.

Samuti võib alkohol tuua kaasa norskamise.

«Alkohol võib ka hingamisele halvasti mõjuda. Muudab mittenorskajad norskajateks ning norskajatel tekib uneapnoe, mille puhul hingamine lakkab,» selgitas Idzikowski.

Ebrahim ja ta kolleegid uurisid, kuidas alkohol muudab magamist. Koos alkoholiga tekib uni kiiremini, mitte norskajad muutuvad norskajateks ning alkohol võib viia kiiresti väga sügavasse unne.

Teadlaste sõnul kahjustab und see, et alkoholi tarbinutel on REM une aeg lühem ning uni võib olla rahutu.

«Üldjoontes ei aita alkohol kvaliteetsele unele kaasa. Uni võib alguses olla sügav, kuid siis muutub katkendlikuks. Ka võib tekkida norskamine ja hingamispeetus. Selle tõttu on kasulikum magama minna ilma alkoholi joomata,» lausus Idžikowski.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles