Saksa armee sõdurite seas on probleemiks günekomastia

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa armee sõdurite seas on probleemiks günekomastia
Saksa armee sõdurite seas on probleemiks günekomastia Foto: Wikipedia

Nii nagu ka teiste riikide armeede sõdurid, on ka Saksamaa armee sõdurid ülimehelikud ja macho`d.

Kuid Saksamaa Wachbataillon üksuse sõduritel on probleem – neil on vasak rind paremaga võrreldes märgatavalt suurenenud, kirjutab Discovery News.

See üksus osaleb sageli sõjaväelistel tseremooniatel, kus tihtipeale tuleb relv endal suure hooga vastu vasakut rinda tõmmata. Arvatakse, et pidevad löögid vastu vasakut rinda kiirendavad sõdurite organismis hormoonide tootmist ning selle tõttu hakkab nende vasak rind kasvama.

Meeste ühe või mõlema rinna suurenemist nimetatakse günekomastiaks.

«Näha on seos selle üksuse sõdurite tegevuse ja rinna suurenemise vahel. Nad peavad muutma oma drilli,» teatas Berliinis asuva sõjaväehaigla ilukirurgia osakonna juht Björn Krapohl.

Kirurg lisas, et günekomastia on üsna levinud ning seda tekitab testosterooni ja östrogeeni vahelise tasakaalu häirumine.

On olemas juhtumeid, kus meestel on rinnad õnnetuses kannatada saanud ning selle tagajärjel on tekkinud günekomastia.

Ilukirurgid on teinud operatsioone teismelistele poistele, kellel on kasvuea hormoonide tasakaalutuse tõttu tekkinud günekomastia. Neil eemaldatakse liigne rinnakude.

Saksa sõdurite seas 2012. aastal tehtud uuring näitas, et oli suur erinevus eliitüksuse sõdurite, kelle oli günekomastia ning kontrollgrupi sõdurite vahel, kelle seda ei olnud.

Berliini vahipataljoni sõduritel täheldati madalamat meeshormooni testosterooni taset ning suuremat kehamassi indeksit. Selle üksuse sõduritest kannatas günekomastia all 70 protsenti.

Armee esindaja kinnitusel tegeletakse iga günekomastia juhtumiga eraldi ning iga selle alla kannataja saab talle sobivat ravi.

Mitmed uuringud on näidanud, et günekomastia võib olla sümmeetriline, kuid ka assümeetriline. Tavaliselt suureneb meestel siis vasak rind.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles