Egiptusest leiti rohkem kui 3000 aasta vanune lapse sarkofaag

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Egiptusest leiti rohkem kui 3000-aasta vanune lapse sarkofaag
Egiptusest leiti rohkem kui 3000-aasta vanune lapse sarkofaag Foto: SCANPIX

Hispaania arheoloogid avastasid Egiptusest Luxorist unikaalse puitsarkofaagi jäänused.

Arvatakse, et selles maeti kunagi viieaastane laps, edastab Yahoo News.

Rohkem kui 3000 aasta vanune sarkofaag võib arheoloogidele anda uut informatsiooni Vana-Egiptuse ühendamise perioodi kohta. Sellest ajajärgust on väga vähe teada.

Väljakaevamiste juhi, arheoloog Jose Manuel Galani sõnul leiti lisaks sarkofaagile ka hauapanuseid – iidset keraamikat ja puitkujusid, mis olid mässitud linasesse riidesse.

«See sarkofaag leiti käimasolevate väljakaevamiste ja dokumenteerimise käigus. Uurimise all on kuninganna Hatshepsuti ajastu kõige kõrgema võimukandja Dira Abul-Naga matmispaik Lääne-Luxoris,» sõnas Luxoris toimuvate väljakaevamiste eest vastutav Egiptuse ametnik Mansour Boraik.

Arheoloogid on seal viimased kolm aastat väljakaevamisi teinud, uurides esmalt kahe kõrge õukondlase Djehuty ja Hery matmispaiku. Need kaks isikut elasid millalgi ajavahemikul 1500 – 1450 eKr.

Arheoloogide sõnul oli sealt lapse sarkofaagi leidmine neile suureks üllatuseks, kuna see pärines varasemast ajast, kui õukondlaste matmine oli toimunud.

Sellel aastal on see juba mitmes tähtis arheoloogiline leid Egiptuses. Jaanuari alguses leidsid Itaalia arheoloogid vaarao Amenhotep II templi alt suure matmispaiga, milles oli inimluid, puidust sarkofaagide jäänuseid ja kanne, mis olid surnute organite säilitamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles