Fideelia Roots: abort pole kunagi ainult naiste mure

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fideelia-Signe Roots
Fideelia-Signe Roots Foto: Erakogu

Kunstnik, kokk ja staarfeminist Fideelia Roots vastas Elu24 küsimustele abordi teemal. Fideelia, kui aktiivselt naiste õigusi markeeriva aktivisti meelest pole abort ainult naiste mure.

«Huvitaval kombel peetakse rasedust ja sellega seonduvat ekslusiivselt naiste teemaks. Kui öelda, et abordi eest vastutavad naised, tundub see enamikule okei, aga kui väita, et selle eest vastutavad nii naised kui mehed, tõlgendatakse seda nii, et ainsad vastutajad on mehed,» selgitab Fideelia.

«Arvan, et reeglina vastutavad mõlemad, aga igal reeglil on erandeid. Näiteks, kui mees vägistab naise, vastutab mees. Kui mõlemad on teinud kõik endast sõltuva, et rasedust vältida, kuid see juhtub siiski, vastutavad mõlemad,» räägib Fideelia, välistamaks aga võimaluse, et vastutus võiks langeda üksi ainult naisele.

Abortide rahastamise teemal on Fideelia seda meelt, et see peaks jätkuma siiski teatud kriitilises mahus. «Vahel tuleb abort teha ka meditsiinilistel kaalutlustel või vägistamise ohvrile. Iga juhtumit tuleks eraldi vaadelda. Rõhku peaks panema seksuaalkasvatusele, et vähem aborte tehtaks,» usub ta.

Lisaks toob Fideelia näiteid ka teistest riikidest. «Prantsusmaal on abordid vaestele ja noortele tasuta ja seal on sündimus Eestist kõrgem, nii et pigem toetan Prantsusmaa varianti. Poola katoliiklik taust eeldab selliseid otsuseid nagu abordi keelamine, aga Eesti on aga sekulaarne riik,» arutleb ta, viitega sellele, et siin abortide keelustamine mõeldav poleks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles