Iisraeli psühholoog: Mooses tarbis narkootilisi aineid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku nägemus Moosesest
Kunstniku nägemus Moosesest Foto: jesuswalk.com

Iisraeli psühholoogi Benny Shannoni arvates oli piiblitegelane, prohvet Mooses kui ka tema kaaslased narkootiliste ainete tarbijad.

Shannoni arvates oli prohvet Mooses narkootiliste ainete mõju all ja selle tõttu kuuliski talle kümmet käsku dikteerivat jumala häält, kirjutab AFP.

Psühholoogi kinnitusel mängisid iisraellaste religioossetes rituaalides mõnuained suurt rolli.

«Mis puudutab Moosest Siinai mäel, kus ta kuulis jumala häält, siis polnud tegemist üleloomuliku või kosmilise asjaga, vaid prohvet ja ta kaaslased olid narkootiliste ainete mõju all,» selgitas Shannon.

Shannon jätkas, et piiblis on tihti mainitud tegelasi, kes kuulevad hääli.

«Ka Lõuna-Ameerikas Amazonases on seni käibel rituaalid, mille käigus juuakse uimastavaid jooke just häälte ja muusika kuulmiseks,» lisas psühholoog.

Ka ise uimastavaid aineid proovinud psühholoog lisas, et Mooses võis ka siis tarbida mõnda narkootilist ainet, kui ta nägi «põlevat põõsast».

«Mooses ja iisraellased võisid kasutada sarnase mõjuga taimseid drooge, nagu neid kasutatavad seni Lõuna-Ameerika pärismaalaste hõimud. Olen ise proovinud ayahuascat ja see tekitas nägemusi, mille sisuks olid jumalikud sõnumid,» lausus Shannon.

Iisraeli psühholoogi arvates võib ayahuasca uimastavat mõju võrrelda tihti piiblis mainitud akaatsiapuu mõjuga.

«Moosesele ja ta kaaslastele võis jumal tõesti ilmuda pärast seda, kui nad olid akaatsiapuust saadud aine mõju all,» nentis Shannon.

Ayahuasca on väga tugev Lõuna-Ameerika päritoluga taimetee, mis on valmistatud ühest või mitmest taimest, mis sisaldavad hallutsinatsioone esile kutsuvat ainet dimetüültrüptamiini.

Joogil on väga tugev oksendamist esile kutsuv toime, mis ilmub u 5 minuti jooksul pärast tarvitamist. Seejärel tekivad hallutsinatsioonid, mis jäävad püsima 2-6 tunniks sõltuvalt joogi tugevusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles