Staažikas välistoimetaja langes kärpe ohvriks

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kauaaegne ETV välisuudiste toimetaja Helle Tiikmaa käis eile Tartu Ülikoolis bakalaureusetöid retsenseerimas.
Kauaaegne ETV välisuudiste toimetaja Helle Tiikmaa käis eile Tartu Ülikoolis bakalaureusetöid retsenseerimas. Foto: Margus Ansu

Üleeilne «Välisilma» saade jäi selle juhile Helle Tiikmaale viimaseks, sest tema ülemused Eesti Rahvusringhäälingust (ERR) otsustasid 19-aastase telestaažiga välisuudiste toimetaja koondada.






Rahvusringhäälingu uudistetoimetuse juhataja Urmet Kook seletas, et seoses ERRi eelarve vähendamisega veebruaris 19,5 miljoni krooni võrra tuli kõigil toimetustel kulusid märgatavalt koomale tõmmata.



Nõnda saigi Tiikmaa juba märtsi algul, enne kolmenädalast komandeeringut Ugandasse, mille tulemusena valmis 40-minutiline tõsielufilm «Riik, kus elavad mudukafid», ERRi juhtkonnalt teate, et alates juunist talle enam tööd pakkuda pole.



Kook põhjendas Tiikmaa koondamist sellega, et kuna ERRil on alates eelmise aasta oktoobrist pärast Moskva korrespondendi lisandumist tööl kolm väliskorrespondenti, sai töö Tallinna välistoimetajate seas ümber korraldada nii, et nelja asemel teevad töö ära kolm inimest.



Ei midagi isiklikku


Tiikmaa, kes eile viibis retsensendina Tartu Ülikoolis bakalaureusetööde kaitsmisel, osutas Venemaa presidendi sõnadele viidates, et majanduskriisid on parim aeg ebamugavatest inimestest lahti saamiseks. Ta tunnistas Postimehele, et on konfliktne inimene, sest ta ei austa kedagi pelgalt positsiooni pärast, vaid eeskätt tema tarkuse ja visiooni järgi.



«Konfliktid ei teki tühjast kohast ja konfliktid ei teki üksinda,» lausus Tiikmaa, ent ei soovinud täpsustada, mida ta silmas peab.



Nii Urmet Kook kui rahvusringhäälingu juhatuse liige Hanno Tomberg kinnitasid, et neil pole temaga konflikte olnud. «Tänaste koondamiste põhjus ei ole kellegi isik,» kinnitas Kook, «vaid see, et ERRi eelarve vähenes oluliselt.»



Lahtine tulevik


ERRi juhatuse esimees Margus Allikmaa märkis, et ühtekokku küünib esimese poolaasta jooksul rahvusringhäälingust koondatute arv 35ni, kellest enamik on pensioniealised. Kas ka teisel poolaastal tuleb inimeste suhtes valusaid otsuseid langetada, ei osanud ta midagi kosta, sest ERRil pole veel teada järgmise eelarvekärpe suurus.



Seetõttu ei osanud Allikmaa ka öelda, kas rahvusringhäälingut võiks lähiajal lisakärpe korral tabada veel mõned koondamised või tuleb töötajatel leppida palga vähendamisega.



Tiikmaa, kes tegi «Välisilma» kümme aastat ning oli aastail 1993–2001 Euroopa Ringhäälingute Liidu (EBU) kontaktisik, vahendades ETV materjale Euroopale, ei ole seniste tegemiste kõrvalt saanud veel mahti mõelda, mida ta edasi hakkab tegema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles