Arheoloogid leidsid kuulsa Uri lähedalt senitundmatu ehitise

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leitud ehitiskompleks asub iidsest Urist 20 kilomeetri kaugusel. Ur oli sumeri kultuuri pealinn.
Leitud ehitiskompleks asub iidsest Urist 20 kilomeetri kaugusel. Ur oli sumeri kultuuri pealinn. Foto: Wikipedia.org

Briti arheoloogid teatasid eile, et leidsid  Lõuna-Iraagist iidse linna Uri lähedalt ehitistekompleksi.

Uri peetakse piiblitegelase Aabrami elukohaks, edastab foxnews.com.

Ehitised on umbes 4000 aasta vanused ning võisid olla Uri administratiivhooned ajal, mil Aabram elas seal enne kui piibliloo kohaselt Kaananimaale rändas.

«Uus arheoloogiline leid tehti sumerite templi, pooleldi taastatud tsikuraadi lähistelt,» teatas Manchesteri ülikooli arheoloog Stuart Campbell.

Cambpelli sõnul on tegemist ebatavalise leiuga, mis on sama suur kui jalgpalliväljak. Nii suuri iidseid komplekse leitakse üsna harva.

«Tegemist oli ühiskondliku hoonega. Võimalik, et administratiivhoonega. Võimalik, et see oli hoopis jumalakoda või siis kaubaladu,» teatas arheoloog.

Ehitiskompleks asub iidsest Urist 20 kilomeetri kaugusel. Ur oli sumeri kultuuri pealinn. Nimetatud kultuur kestis 5000 aastat.

Campbell lisas, et üks paigast välja kaevatud esemetest oli 8,7 sentimeetri paksune savitahvel, millel oli palvetaja, keda oli kujutatud pikas rõivas ning kes liikus pühapaika.

Loomade ja taimede jäänused aitavad teadlastel teha kindlaks tolleaegseid keskkonna- ja majandusolusid.

Briti ja Iraagi arheoloogide ühised väljakaevamised said alguse möödunud kuul. Väljakaevamispaik asub pealinnast Baghdadist 320 kilomeetri kaugusel Thi Qaris.

Iraagis aastakümneid kestnud sõjad ja kokkupõrked on takistanud arheolooge sealseid aardeid uurimast. Iraagi võrdlemisi stabiilsetel aladel lõunas, kus elavad shiia moslemid, on võimalik uusi väljakaevamisi teha.

Iraagis, kus on üles 12 000 arheoloogilise paika,  on probleeme nende kaitsmisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles