Eurovisiooni võitis Norra

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urban Symphony teine lavaproov Eurovisioonil Moskvas
Urban Symphony teine lavaproov Eurovisioonil Moskvas Foto: Indrek Galetin (EBU)

Tänavuse Eurovisiooni võitis ülekaalukalt Norra, Eesti sai kuuenda koha.

Valgevene andis Eestile esimesed neli punkti. Nii Läti, Leedu kui ka Island andsid 10 punkti. Soome ja Slovakkia andsid aga 12 punkti.

Võistluse võitis Norra (387 punkti), järgnesid Island (218), Aserbaidžaan, Türgi ja Suurbritannia.

Eesti kogus 129 punkti ja sai kuuenda koha.

Järgnesid Kreeka, Prantsusmaa, Bosnia, Armeenia,  Venemaa, Ukraina, Taani, Moldova, Portugal, Iisrael, Albaania, Horvaatia, Rumeenia, Saksamaa, Rootsi, Malta, Leedu, Hispaania ja Soome.

Esinemised

Hispaania - Soraya «La Noche Es Para Mí (The Night Is For Me)»

Finaali viimase loo esitasid hispaanlased, kelle staariks oli blondiin ning lühikest ja sädelevat tantsukleiti kandev neiu.

Energiline lugu sobis viimaseks looks küll, sest see oli täiesti korralik eurolugu, mis Eurovisiooni just kõige täpsemalt kirjeldab.

Vahva oli seegi, et pealaulja kaotati korraks lavalt ära. Mustkunst peaks publikule alati meeldima.

Soome - Waldo's People «Lose Control»

Soome etteastet vürtsitasid tuld pilduvad mehed, kes tarku polnud särke selga pannud. Mingid käekaitsed siiski olid.

Loo esitasid aga mees ja kolm naist ning naabreid tuleb kiita. Mürtsu ja pauku sai ning Mart Juure hinnangul polnud naised nagu tavalised soomlannad, keda Eestis kohata võib.

Suurbritannia - Jade Ewen «It's My Time»

Andrew Lloyd Webberi loo kandis ette neiu, keda saatsid härrasmehelikud viiuldajad. Nagu inglastele kombeks.

Teistest täisti erinev lugu. Polnud paha.

Rumeenia - Elena «The Balkan Girls»

"Vaata, kui kõrgele jalg käis. Paneme need kõvemaks!" innustusid Raadio 2 eetris nii Juur kui ka Kivirähk.

Igatahes on Eurovisioonil kõvasti panustatud naistele, nüüdki pole laval ühtegi meest. Kuid avarates kleitides neiud pakuvad silmailu küll.

"Nad on armsad. Ma võtan nad saateväliselt kõik sülle," lubas Juur. "Eesti mehed, ärge nende juttu uskuma jääge."

Ukraina - Svetlana Loboda «Be my Valentine! (Anti-crisis Girl)»

Lavale veeretati kolm suurt rõngast, mille sees ja ümber tegevus toimus.

Kuigi rõngad olid selgelt tänapäevast, siis esinejad olid riietunud hoopis teise stiili järgi.

Fännidele meeldisid kindlasti kolm poolpaljast meest, kes võinuks olla riietunud indiaanlaseks, politseinikuks ja ehitajaks, kuid nemad olid hoopis gladiaatorid või iidsed sõdurid.

"Selline loomulik ilu on väga armas, kuid temaga oli näha, et tahab väga meeldida - kuid ta ei meeldi mulle. Pane see tibu ära," hindas Juur.

Norra - Alexander Rybak «Fairytale»

Võistluse favoriit esines kenasti ja viiuldas samuti, kuigi poogen oli nagu katki. Tuld lasti taeva poole ja kaks naist ümbritsesid noormeest samuti.

Rahvas kisas väga kõvasti.

"Alexander polnud minu maitse," nentis Andrus Kivirähk.

Albaania - Kejsi Tola «Carry Me In Your Dreams»

Päris noore tüdruku selja taha pandi kukerpallitama mees, kes oli riietunud üleni sinisesse ja kelle pea oli samuti sinise maski taha peidetud.

Lisaks olid laval breikarid, kes pea peal pöörlesid.

Laulust palju ei mäleta. Sinine mees oli lahe.

Türgi - Hadise «Düm Tek Tek»

Põmm-põmm! Välk ja pauk ning kolm punases naist, kes puusi nõksutasid. Isegi Raadio 2 saatejuhid otsustasid seda lugu kuulajatele lasta.

Mart Juurele need tibud meeldisid.

Saksamaa - Alex Swings Oscar Sings! «Miss Kiss Kiss Bang»

Lavale toodi Dida Von Teese, kuid teda eriti just ei näidatud. Võib-olla isegi mõistlik otsus, kuigi loo lõpus naist isegi tutvustati. Tema roll jäi aga täiesti arusaamatuks.

Igatahes on sakslased sellel konkursil alati millegi veidraga üllatanud. Sellel korral oli üllatuseks täitsa talutav lugu, mida võib tulevikus ehk isegi raadiotest kuulda.

Taani - Brinck «Believe Again»

Olgem ausad - pärast eestlannade esinemist ei tundu Taani eriti põnevana. Kuid lava nähtav oli visuaalselt päris võimas - isegi tuld lasti.

Eesti - Urban Symphony «Rändajad»

Eesti esitus oli väga korralik ja oma lugu tehti kenasti ära. Publiku reaktsioon oli positiivne, vilet kuulda polnud ja aplaus oli võimas.

"Eesti keele kõla on väga kaunis," hindas Juur.

Malta - Chiara «What If We»

Saareriigi elanikud saatsid Eurovisioonile naissoost ooperilaulja või vähemalt panustati üksikule naisele ja tema häälele, sest tantsijaid või pillimehi laval lisaks temale pole.

Võib kuulata küll, kui selline stiil meeldib. Kuid kahtlane, kas see lugu suudab läbi lüüa - samas võitjaid saab niigi olla vaid üks.

Moldova - Nelly Ciobanu «Hora Din Moldova»

Kas  teilegi tundub, et Moldova neiu on rahvarõivastest alumise osa lihtsalt ära lõiganud, et minis lavale tulla?

Hüplemist oli palju, hõiklemist samuti ja lisaks algas lugu hoopis teistsuguse tonaalsusega. Kokkuvõttes? Keskpärane, kuid enne hääletamist näidatav lühike demo võib päris hea olla.

Bosnia ja Hertsegoviina - Regina «Bistra Voda»

See on üks veidramata sõnadega lugu eales. Laulja tuleb näiteks puhtaks pesta. Lisaks võiks teda silitada ja ta ise hellitab kedagi elu lõpuni. Eluromantiline.

"Sünnita mind maipäeva hommikul," laulis mees. Omapärane.

Aserbaidžaan - AySel & Arash «Always»

Vähemalt lubati sellel korral lavale üks mees, kes natuke isegi laulis.

Kuid tuleb tunnistada, et loos jõudu oli ja mõnus europop. Lauljad tegid pärast lõpetamist isegi musi. Kena.

Venemaa - Anastasia Prikhodko «Mamo»

Ka peoperemehed panustasid naisele. Naise taha tekkisid hiiglaslikud ekraanid, kus tema nägu lähiplaanis näidati.

Visuaalselt kindlasti võimas, kuid nuttev lauljanna polnud samas kõige kenam vaatepilt. Aga kui lugu nõuab, siis mis sa ikka teha saad.

Raadio 2 foorum kukkus selle loo ajal maha ja nii ei saa saatejuhid enam joobnuid üles lugeda.

Armeenia - Inga & Anush «Jan Jan»

Armeenia panustas kodumaistele kostüümidele ja lausa kuuele naisele - mehi polnud laval kuskil näha, kuid kas neid ongi vaja...

Kusjuures isegi armeenlannad soovitasid hüpata, võib-olla isegi tipu poole. Vähemalt saadetakse lauludes publikule ühesuguseid sõnumeid.

Kaudselt on laul Eesti võiduloo "Everybody" koopia, ainult paakümmend korda viletsam. Või parem. Oleneb kuulajast.

Kreeka - Sakis Rouvas «This Is Our Night»

Senise õhtu ülekaalukalt kõige energilisem etteaste. See mees peab oma seltskonnaga mõnele hääletajale küll meelde jääma.

Laulu teema võiks aga üllatavam olla, see, et naisega võiks tipu poole (muuda vaid sihtkohta) lennata, kuuleb umbes üle kolme loo.

Island - Yohanna «Is It True?»

Islandlanna esitus oli vahvalt kirglik, kuid Raadio 2 kuulajad jäid sellest ilma, sest saatejuhtidel oli muustki rääkida.

"See oli kena tibu, esimene, kelle olen nõus sülla võtma," nentis Juur.

Portugal - Flor-de-lis «Todas As Ruas Do Amor»

Lauljanna oli end ümbritsenud külasimmanil leitava seltskonnaga - üks trummar, veel paar pillimeest ja mõned tantsijannad.

Vähemalt eelmistest erinev etteaste, kellelegi võib ju meelde jääda.

Horvaatia - Igor Cukrov feat. Andrea «Lijepa Tena»

Igor on üks õnnelikemaid mehi, sest tema saab vähemalt lugu esitades aega veeta viie kaunitariga. Looks on regioonile niivõrd tuttav armulugu, mida saab Eurovisioonil aastast aastasse kuulata.

Rootsi - Malena Ernman «La Voix»

Rootsi üleni valgesse riietunud lauljanna alustas täpselt nagu Patricia, kuid siis keerati loole loomulikult tümakas taha ja kokku tuli selline keskpärane ABBA. Kuid meestel on vähemalt natuke silmarõõmu.

Mart Juure hinnangul hakkaks koer sellise loo ajal ulguma. 

Prantsusmaa - Patricia Kaas «Et S'il Fallait Le Faire»

Eelmistest täiesti erinev lugu, Kaas võib tõesti olla selle võistluse üksnö mustadest hobustest. Vähemalt paneb lugu end korrakski kuulama.

Naljakas on vaid Patricia liikumine mikrofoni taga - nagu luuraks põõsas ja piiluks okste vahelt välja.

Iisrael - Noa & Mira Awad «There Must Be Another Way»

Kaks naist laulmas, midagi eriti üllatavat polnud, kuigi sellise loo puhul eeldaks, et üks esitaja võiks meessoost olla. Kleidid olid musta värvi ja täiesti sarnased.

Mart Juur teatas Raadio 2 eetris, et pärast Dana Internationali ei saa ta Iisraeli naisi enam varasema pilguga vaadata.

Leedu - Sasha Son «Love»

Esimesena tuli lavale Leedu esindaja, kes andis lauluvõistlusele stardipaugu. Närvilisust polnud märkida, lugu oli nagu eurolood ikka on, ainult veidi kurblik selline. Vähemalt mängis mees klaverit. Tubli töö.

Enne võistluse algust

Vene kosmoseagentuuri Roskosmos pressiesindaja Aleksandr Vorobjov kinnitas ametlikult seda, millest oli kuluaarides juttu juba ammu – tõepoolest avavad hääletusvooru rahvusvahelises kosmosejaamas viibiva ekipaaži liikmed.

Praegu on pardal venelane Gennadi Padalka, NASA astronaut Michael Barratt ja Koichi Wakata Jaapanist.

Teine üllatus tuleb Saksamaalt. Sakslased meelitasid kaks ameeriklast nende heaks esinema.

Üks neist on maailma burleskikuninganna Dita Von Teese, kes eilsel pressikonverentsil rääkis, et proovide käigus asendas teda «Miss Kiss Kiss Bangi» esitamisel keegi teine, kuid nüüd on Saksa tiimi koosseis lõplik ning ka tema tuleb homme lavale.

Von Teese’i sõnul osales ta eile proovides kogu oma seksika jõuga. Ta rõhutas samas, et tema ei ole sakslaste show’s peamine tegelane – põhilised on ikkagi Alex ja Oscar duost Alex Swings, Oscar Sings.

Von Teese lisas, et tema esimesed esinemised välismaal toimusid Saksamaal ja tal on põnev just selle riigi au kaitsta. Seda vaatamata asjaolule, et ta on ameeriklanna ning polnud Eurovisioonist enne, kui teda sinna esinema kutsuti, isegi mitte kuulnud.

Kolmas magnet on Kanada mainekas akrobaatide-grupp Cirque du Soleil, kes samuti osaleb finaalkontserdi avamisel. Nende programm on tehtud spetsiaalselt Venemaa Eurovisiooni jaoks, selle on viimase paari kuu jooksul ette valmistanud umbes 60 inimest.

Finaali juhivad idanaabrite teletäht Ivan Urgant ning 2000. aastal Eurovisioonil Venemaad esindanud lauljanna Alsou.

Helistada saab kõigist võrkudest

Finaalkontserdi ülekannet kommenteerivad Eesti Televisioonis täna kell 22 Marko Reikop ja Olav Osolin, finaalkontserdil edastab Eestis lauludele antud punktid Laura Põldvere.



Hääli saab anda Elioni, EMT, Starmani, Tele2 ja Elisa võrgust. Kõne hind on 10 krooni. Hääletada saab ka SMSiga, saates sõnumi telefoninumbrile 12013. Hind on 10 krooni. Eestist Eesti poolt hääletada ei saa.



Telefonihääletuse numbrid:

900 7701    Leedu


900 7702    Iisrael


900 7703    Prantsusmaa


900 7704    Rootsi


900 7705    Horvaatia


900 7706    Portugal


900 7707    Island


900 7708    Kreeka


900 7709    Armeenia


900 7710    Venemaa


900 7711    Aserbaidžaan


900 7712    Bosnia ja Hertsegoviina


900 7713    Moldova


900 7714    Malta


900 7715    Eesti


900 7716    Taani


900 7717    Saksamaa


900 7718    Türgi


900 7719    Albaania


900 7720    Norra


900 7721    Ukraina


900 7722    Rumeenia


900 7723    Suurbritannia


900 7724    Soome


900 7725    Hispaania

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles