Hiina arheoloogid võisid leida kurikuulsa keisri Yangi haua

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina arheoloogid võisid leida kurikuulsa keisri Yangi haua
Hiina arheoloogid võisid leida kurikuulsa keisri Yangi haua Foto: Wikipedia.org

Arheoloogid leidsid Ida-Hiinast haua, mis võib kuuluda kunagisele kurikuulsale Sui riigi keisrile Yangile.

Leitud matusekambri suurus on 20 ruutmeetrit, edastab foxnews.com.

See leiti suurlinna Shanghaist 280 kilomeetri kaugusel asuvast Yangzhoust.

«Me ei ole veel täiesti kindlad, kes see on selle keisri viimane puhkepaik. Ajalooallikate andmetel maeti seda keisrit mitu korda ümber,» selgitas Yangzhou arheoloogiainstituudi arheoloog Shu Jiaping.

Keiser Yang, keda tunti ka kui Yang Guangi, mäletatakse kui dekadendist türanni. Ta oli keiser alates 606. aastast kuni oma surmani 618. aastal, mil mässulised ta tapsid.

Ta sundis tuhandeid tegema orjatööd tema poolt ette võetud ehitusprojektides. Ta lasi ehitada mitu paleed, täiustas Suurt kanalit ning lasi rekonstrueerida osa Suurest Hiina müürist.

Samuti käivitas ta mitu kulukat sõjakäiku, vallutades näiteks Korea iidse kuningriigi Goguryeo, mille tõttu sealne sui dünastia oma võimu kaotas.

Väljaande China Daily andmetel röövisid hauaröövlid Yangi hauakambri pärast ta surma tühjaks.

Arheoloogid leidsid siiski mõned esemed, mis paljastasid, et sinna on maetud keiserlik isik.

Matmispaik tuli päevavalgele möödunud aastal kui Yangzhous hakati teed ehitama. Keisri hauakamber on seotud teise hauakambriga, mis võib olla keisri naise oma.

Keiser Yangi hauakamber on võrreldes teiste Hiina keisrite hauakambritega üsna kesine.

Hiina esimese keisri Qin Shi Huangi, kes suri 210. aastal eKr, matmispaika valvas terve terrakotasõdurite armee. Selle keisri matmispaigas käivad seni väljakaevamised, kuna päevavalgele tuleb pidevalt uusi leide. Seni ei ole veel läbi uuritud selle keisri põhilist matusekambrit. Legendi kohaselt leidub seal palju aardeid.

Hiina arheoloogid leidsid hiljuti Xiani lähedalt selle keisri paleekompleksi jäänused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles