Hondurase vihmamets võib peita iidset «kullalinna»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Honduurase vihmamets võib peita iidset «kullalinna»
Honduurase vihmamets võib peita iidset «kullalinna» Foto: SCANPIX

USA arheoloogid ja filmitegijad leidsid enda sõnul Hondurase vihmametsast paiga, kus taimkatte all on iidse legendaarse linna jäänused.

Steven Elkins ja Bill Benenson kasutasid Mosquitia regioonis Ciudad Blancas maapinna uurimiseks laserit, edastab Yahoo News.

Madalalt lennanud lennukist edastati laserimpulsse maapinnale, tuues nähtavale paksu vihmametsa all oleva pinnase topograafia.

Arheoloogide sõnul näitas uuring, et seal võivad olla iidse linna, kanalite, teede, ehitiste ja taimekasvatusterrasside jäänused.

Täna toimub Cancunis Ameerika geofüüsika organisatsiooni konverents, kus leidu tutvustatakse.

Ciudad Blanca ehk Valge Linn on olnud legendaarne alates Hispaania konkistadooride aegadest. Konkistadoorid otsisid seda 16. sajandil, arvates, et seal on hunnikutes kulda.

Ciudad Blancas elasid Pechi ja Tawahka hõimude esindajad. Seal paigas sündis ka legend kuulsast sulismaost Quetzalcoatle`ist.

20. sajandil tegid arheoloogid kindlaks, et Mosquitia vihmametsas on struktuure, mis meenutavad linnajäänuseid.

«Kasutasime nüüd laserit, et leida inimtsivilisatsiooni jäänuseid. Looduses ei ole sirgjooni ja teravnurki, kuid seal on,» teatas USA Colorado ülikooli teadlane Stephen Leisz.

Arheoloogid plaanivad juba sel aastal seal väljakaevamisi teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles