Tanel Veenre ERKI moe-show'st: ootan, et mind rabataks jalust

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Veenre
Tanel Veenre Foto: Jelena Rudi

Möödunud laupäeval, 18. mail toimus ERKI Moeshow, mille võitjaks kuulutati vabakutselise fotograafi ja disaineri Marin Silla kollektsioon«The Bright Side of the Moon e. kuu heledaim pool». Elu24 rääkis žüriiliikme moekunstniku Tanel Veenrega.

Kuidas langetati tänane otsus?
Kuna pidime langetama otsuse väga operatiivselt – nii viis sekundit pärast show lõppu – siis esimese valiku langetasime kavandite põhjal. Sõelale jäänute vahel vaidlesime esimese show poole selgeks pärast vaheaega. Lipikutel oli olemas neli nime, millest kolm maha tõmbasime. Marin Sild võitis üksmeelselt.

Marin Sillal oli meestele loodud kollektsioon «The Bright Side of the Moon ehk kuu heledaim pool», kuid üldiselt tundub, et mehi ei satu tihti lavale.
Minu meelest oli sel aastal tavalisest rohkem meestekollektsioone. Taavi Turgil oli näiteks lahedalt üle võlli lükatud nägemus, Marinil aga terava disani ning mütoloogiaga segatud kollektsioon. Mõnes mõttes on meeste mood väga hea võimalus Eesti moemaastikul silma paista – viimasest kümnest aastast on meestele suunatud disaini tegema jäänud vaid kaks või kolm moekunstnikku.

Tundus, et peale loodusest inspireeritud kollektsioonide leidus väga palju ka sellist disani, kus loodus oli fetišiga ristatud.
Leidus ka siiraid loodust ülistavaid kollektsioone. See on samas väga mõtlemapanev – kollektsioonidele eelnenud videotes kallistati väga palju puid, näidati voolavat vett ning silitati sammalt – kas inimesed ka reaalselt käivad looduses või on see pigem ideaal, unistus?
Ehk näitab see seda, et meie keskkond on muutunud liiga linnalikuks ja me igatsema midagi muud, vajame tasakaalu kogu sellele tehnokraatlik-klubilikule keskkonnale, milles elame.

Kas teil jäi peale Marini kollektsiooni veel keegi silma?
Joanna Kivihallil oli väga korralikult läbi mõeldud kollektsioon. Ja millised kangad! Samuti oli sel aastal kasutatud väga palju high tech võtteid – nii 3D-lõikus kui ka kangakeevitus, mille puhul olid rõivastel õmblusvabad ääred.

Teistest jäi silma veel Taavi Turgi fetišisugemetega «Leegion», millel oligi laval draama kogu oma ehtsuses – see oli väga võimas kollektsioon. Veel kleepusid mul meeltesse Triin Loosaare loomulikkus, Sveta Axonova eklektika, Tiina Ree energia, Bangladeshist inspireeritud öko-disain ja EKA esmakursuslaste piire kompavad vormimängud vineeris.

Mida te ERKI moe-show kollektsioonidest otsisite?
Ma otsin alati üllatusi – tulen show’le avatuna ja ootan, et mind rabataks jalust.

Lõpetuseks üks suvise moe küsimus – mis on sel suvel in?
Ma tõesti ei oska sellele küsimusele vastata – Vogue satub mu kätte umbes korra aastas, ja siiski vaatan vaid fotode loomingulisemat poolt.

Jälgin pigem kunsti ja disani ning moekunstnikke jälgin kui kunstnikuisiksusi. Moemaastikul imetlen Gareth Pugh’, Rick Owensi,  Marni, Alexander McQueeni moemaja, Karl Lagerfeldi, Riccardo Tisci, Victor & Rolfi loomingut. Nad lähtuvad pigem enda nägemusest ning arenevad selles raamistikus. Neile ei lähe korda, mida kuskilt ette dikteeritakse.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles