Max Kaur on suurmaestro Eduard Tubina salapoeg?

Anu Saagim
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Max Kaur
Max Kaur Foto: Erakogu

Tuntud kasiinovastane poliitik ja kauaaegne Edgar Savisaare lemmik, praegu kõrgkooli prorektor

Max Kaur

on tõsiselt üllatatunud, kuid silmanähtavalt ka meelitatud väitest tema võimalikust sugulusest suure muusiku Eduard Tubinaga.

«Mis puudutab minu ema Larissa Kauri ja Eduard Tubina armastust, siis ei ole minu arust selles midagi imelikku. Ema on mulle kordi rääkinud, et Eduard Tubin oli temasse kõrvuni armunud,» rääkis elevil Max Kaur ühel hiljutisel seltskonnaüritusel oma laudkonnale.

«Minu ema oli 60ndate Eesti ilusaim naine, kes peale priimabaleriini rolli rahvusooperis Estonia oli ka Eesti ja Ida-Euroopa suuremate ning populaarsemate moeajakirjade fotomodell. Ta poseeris korduvalt ka meie kohaliku moeajakirja «Siluett» kaanetüdrukuna.»

«Ta oli kaunitar, kellest ammutasid inspiratsiooni paljud suured maalikunstnikud. Näiteks nagu Olev Subbi. Ja tolleaegsed ajakirjanikud ristisid ema suisa Eesti Elizabeth Tayloriks.»

«Mis aga puudutab julget väidet, et oman suure maestro Eduard Tubina näojooni, siis arvan, et antud väited on veidike fantaasia maailmast, kuid mine sa tea... Ainuke sarnasus on selles, et õppisin muusikakoolis fortepianot ja laulsin kooli laulukooris.»

«Aga näiteks 1967. aastal tegi Estonia teatri lavastaja Arne Mikk Tubinale ettepaneku ooperi kirjutamiseks Aino Kallase jutustuse "Barbara von Tisenhusen" järgi. Ooper valmis Eduard Tubinal 1968. aastal, esietendus toimus Estonia teatris 4. detsembril 1969. aastal. Viie päeva pärast, 9. detsembril sündis tolleagsel maestro suurel armastusel, Estonia teatri balletidiival poeg Max… Ehk, kui tahate, siis tehke ise oma järeldused.»

«TV Nädal» 19.02.05 kirjutas, et kunagine priimabaleriin ja Max Kauri (38) ema Larissa Kaur (67) on tantsinud Estonia teatri laval 20 aastat. Tema rollide hulka kuuluvad Must ja Valge Luik «Luikede järves», peaosa «Uinuvas kaunitaris» ja palju teisi tipprolle. Ühtlasi on märkimist leidnud ka asjaolu, et priimabaleriin oli suure helilooja Eduard Tubina (1905-1982) viimane armastus.

Eduard Tubina ja Larissa Kauri esimene romantiline kohtumine

Pärast Eduard Tubina «Krati» esietendust 1962. aastal korraldati teatris suur stiilipidu, kuhu oli kutsutud ka noor tunnustatud tantsija Larissa.

«Minna polnud eriti tuju,» meenutab tantsija. «Aga kuna pidu tõotas tulla vägev, siis ikkagi läksin. Kostüümid pidid olema ilma ühegi õmbluseta ja klaverit pidi mängima noor ja andekas Eri Klas

«Tulles kohale, märkasin, et natuke eemal, istub suur mees, keda ma hiljem kutsusin ise valsile,» räägib daam.

«Tubin ütles, et pole elus kunagi valssi tantsinud. Ainult üks kord, oma teise abikaasa Aadriaga. Hiljem kutsus maestro mu klaveri juurde ja ütles, et mängib oma uut sümfooniat.»

Õhtu lõppedes avaldas Tubin soovi oma daam, kellega nii meeldiv õhtu koos sai veedetud, koju saata.

«Takso ja must Volga KGB agentidega ootasid ligi kaks tundi maja ees, kui maailmakuulus muusik õpetas minu emale, kuidas türgi kohvi keeta,» lisas lõpetuseks Max Kaur oma priimabaleriinist ema sõnu meenutades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles