«Läänemere ufo» sisaldab limoniiti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läänemere «ufo» sisaldab limoniiti
Läänemere «ufo» sisaldab limoniiti Foto: Youtube

Analüüs näitas, et Rootsi sukeldujate poolt Läänemere põhjast leitud kummalises silindrilises moodustises on rauda sisaldavaid mineraale.

Rootslased võtsid silindrist proovi ja saatsid selle analüüsimiseks Iisraeli Tel Avivi ülikooli laborisse, edastab iltasanomat.fi.

Sukeldumisfirma Ocean X Team sukeldujad Dennis Åsberg ja Peter Lindberg leidsid «Läänemere ufo» hüüdnimeks saanud objekti 2011. aasta kevadel.

60-meetrise läbimõõduga objekt asub 90 meetri sügavusel.

Rootsi teadlase Steve Weinersi sõnul näitasid laboriuuringud, et objektis on limoniiti ja veel mõningaid aineid.

Limoniidi põhiliseks koostisosaks on mineraal götiit. Limoniit tekib rauda sisaldavate mineraalide keemilisel murenemisel.

Weinersi arvates võivad objektis olevad aineosad olla inimtekkelised.

«Ma ei tea enam, millesse uskuda. Tel Avivist saadud vastused näitasid metalli olemasolu. Väga huvitav fakt,» lausus sukelduja Dennis Åsberg.

Rootsi geoloog Frederik Klingberg on teist meelt.

«Limoniiti ja götiiti tekib looduses. Tegemist on soomaagiga, mis tekib soisel alal, kus on palju rauda,» selgitas geoloog.

Sukeldujad tõid pinnale ka graniidi ja veel teiste kivimite proove, mille uurimine näitas, et see objekt on võinud merepõhjas olla vähemalt 14 000 aastat.

«Võimalik, et kunagi loodi see seal elanud hõimu poolt. Jääajal oli leiupaiga piirkonnas järv ning see objekt asub iidse rannajoone lähedal, teatas mereuurija Martin Jakobsson.

Ka tema arvab, et tegemist on geoloogilise objektiga, mis on paigas olnud pikka aega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles