Muuseumimuusika Kumu Ööl

Valner Valme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ansambel Wooden Shjips USAst on Kumu Öö peaesineja.
Ansambel Wooden Shjips USAst on Kumu Öö peaesineja. Foto: Kumu ÖÖ

Festival
Kumu Öö


Muusika: Wooden Shjips (USA), K-X-P (Soome), Mesak (Soome), Joxaren (Rootsi), Annie (Norra), Data, Rainer Jancis, Tiit Kikas, Kosmofon, Liis Jürgens, TrioPHONIX, Alari Orav, Aivar Tõnso
Kunst: «Asjade seis»: Ki wa, Villu Jaanisoo, Jaan Toomik, Marko Mäetamm, Kristina Norman, Jasper Zoova, Gaasitoru ja Vabaduseplakati autorite kollektiivid; duo Yo Frankie! visuaalid




Neljandat juunit järjest muutub Kumu muusikafestivalipaigaks, seekord on muusika kaasanud ka kunsti.


Lopsakaim nimi on USA indirokigrupp Wooden Shjips - selge see, et indirokk on üldnimetus, aga selle San Francisco bändi käekiri on täpsemalt midagi sellist: fuzz-plokkidega hüpnootiline garaažirokk pluss krautrock pluss psühhedeelpopp.



Shjipsi impulsid tulevad puha 60ndatest, lisaks nimetatud stiilidele on bändi eeskujude seas nii erinevad bändid nagu Velvet Underground ja The Doors, lisaks kindlasti selline psühhbänd nagu 13th Floor Elevators, aga ütleme nii, et 60ndail ei pandud kõiki selliseid asju kokku, Velvet Under­ground, «Monster Movie» aegne Can jm Wooden Shjipsi inspiratsiooniallikad olid ise juba niigi ajast ees.



Neljaliikmeline Wooden Shjips on plaadistanud kaks albumit, omanimeline üle-eelmisest aastast ning tänavune «Dos», mõlemad leibeli Holy Mountain alt.



Tegelikult Woodenist kuulsam nimi on 30-aastane norra lauljatar Annie, aga tema teeb Kumus ainult DJ-seti.



Annie ja skweee


Annie kuulub Röyksoppi ohtrate naissõprade-koostööpartnerite hulka, Röyksi-poisid aitasid ka Annie debüütalbumit «Anniemal» teha, see ilmus viis aastat tagasi, nüüd juba teist aastat räägitakse Annie uuest pikast plaadist «Don't Stop», kus produtsentidena teevad kaasa Richard X ja Op:l Bastardsi Timo Kaukolampi, viimati on Annie teise albumi ilmumisajaks määratud september.



Timo Kaukolampi tuleb samuti Kumu Ööle, uue grupi K-X-P koosseisus, mida on võrreldud post-kraut-ansamblitega nagu Battles ja Holy Fuck. K-X-P salvestab Norra kultusleibeli Smalltown Supersound all praegu oma debüütalbumit.



Mesak ja Joxaren esindavad uut tulist Soomest ja Rootsist võrsunud muusikastiili skweee, mille komponendid on analoogsüntide haaravad käigud, tantsulised bassirifid, rütmideks electrosoul’i biidid ja rnb-vigurid. Skweee on jõudnud dubstepi-produtsentide Jokeri, Vex'di jt-ni ning siis tuleb kokku stiil nimega wonky.



Nagu tavaks, esitlevad eesti artistid Kumu Ööl oma uusi albumeid. 21 aastat tagasi alustanud, vahepeal lõpetanud ja seitse aastat tagasi taas kogunenud Data tuleb välja küll suuresti uute lugudega, aga plaadil «Kõik läheb mööda» kõlavad siiski palad aastaist 1988–1992. Sündipõhises duos, kus kasutusel ka laul, kitarr ja kompuuter, jätkavad Tiit Aunaste ja Igor Garšnek, omal ajal kuulus bändi ka Urmas Alender.


Oma esimese sooloalbumiga «All» ilmub publiku ette Rainer Jancis, muusik ja produtsent (Zahir, Ultramelanhool jm).



Jancis on eelkõige tuntud Metro Luminalist, ta on teinud ka muusikat etendustele, nagu Mai Murdmaa «Tantsumaraton», ja filmidele, nagu Jaan Toomiku «Armulaud», Rene Vilbre «Mina olin siin» või Priit Pääsukese «Must Peeter», ning palju soolokavu ja projekte. «All» sisaldab teatri- ja filmimuusika seas ka uusi laule, mida iseloomustab trikitamine rütmide ja kitarrihäälestusega.



Kosmofon ja Ki wa


Ansambli Kosmofon retroulmeline helipilt on ehk võrreldav Seelandiga. Koosseisus Martin Laksberg, Rasmus Lill, Marten Kuningas ja Veljo Sepp. TrioPhonix liidab improvisatsiooniliselt psühhedeelia, džässi, funk'i ja elektroonika. Liis Jürgensi kava põhineb harfil ja elektroonikal. Tiit Kikas esitab ämbientset muusikat plaadilt «String Theory».



Kumu Öö raamesse kuulub ka popkunstinäitus «Asjade seis», millele Ki wa tegi Öö tarbeks glitch-ambient’i laadis spetsmuusikakava «hlör u fang axaxaxas mlö».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles