Guns N' Rosesi staar tippajakirjas Rolling Stone: tulge Eestisse Rock Summerile!

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Duff McKagan
Duff McKagan Foto: SCANPIX

Guns N' Rosesi asutajaliige ja endine bassimängija Duff McKagan kirjutab maailma kuulsaimas muusikaajakirjas Rolling Stone, et sel suvel tasuks kindlasti külastada Eestis toimuvat Rock Summeri festivali.

Artiklis «10 Things Duff McKagan Learned on the Summer Festival Circuit» võrdleb rokiveteran Ameerika ja Euroopa suvefestivale ning annab oma kogemustele tuginedes nõu, kuidas neid nautida ja väljaheidete eest põigelda.

1. Eurooplased oskavad suvefestivale paremini korraldada. Jah, Ameerika on viimastel aastatel veidi respekti kogunud, kuid seda vaid sellepärast, et nad on õppust võtnud teisel pool ookeani toimuvatest hästi korraldatud megafestivalidest. Telkimine on parem, esinejatenimekiri on hämmastav ning mis kõige tähtsam, Euroopa keskmisel roki, metali ja alternatiivifännil on oluliselt laiemad huvid. Sellepärast on festivalidel nagu Rock am Ring (Saksamaa), Azkena (Hispaania) ja isegi Glastonbury (Inglismaa) palju mitmekesisem esinejatevalik ning just nii suudavad nad hiiglasliku publiku ligi meelitada. Euroopa festivalid on usaldusväärsed publikumagnetid juba iseenesest ega sõltu nii palju sellest, kas nad leiavad ideaalse peaesineja.

2. Kahjuks on eurooplased pissipudelite loopimisest spordiala kujundanud. Me kõik oleme seda teinud. Sa litsud ja pressid ning lõpuks jõuad peaaegu esiritta. Kuid siis tuleb pissihäda... Ameeriklased pole seda veel ära õppinud, aga Euroopas pissitakse pudelisse ja lennutatakse see siis bändi poole. Sellest on saanud omamoodi spordiala nagu curling või snooker. Kogemustega artistid hoiavad silmad hoolikalt lendavate objektide peal. Oma kinganinu vahtivad bändid muutuvad nende festivalide tagajärjel vähem kinganinu vahtivaks. Kohe palju vähem.

3. Hoolimata maailmajaost annab kontserdile hoogu suurte kätega kutt. Laval olles ei jää iial märkamata kutt, kes on on esireas barjääri vastu pressitud. Igal festivalil paistab olevat vähemalt üks. Ta on tavaliselt kiilakas. Tal on tavaliselt tugev päikesepõletus. Ja tal on alati üks käsi rusikas, justkui tahaks ta öelda: «Jah, ma rokin ja ma olen üks karm kutt!» Armastan alati just sellele tüübile mängida. Ta on iga bändi parim liitlane neis rasketes rokilahingutes.

4. Kräkk ja suvefestivalid ei käi kokku. Esinejad: ärge suitsetage enne esinemist kräkki. Pikkadel suvepäevadel mängitakse enamasti päikesevalguse ja kuumuse käes. Kräkk, päike ja kõrged temperatuurid ei sobi omavahel... Ma olen üsna kindel.

5. Takso pole põgenemisauto. Veel üks nõuanne kaasesinejatele - ära sõida taksoga kohalikku apteeki, ära röövi seda tühjaks oksükodoonist ja ära sõida sama taksoga tagasi kontserdipaigale. Olen üsna kindel, et võmmid leiavad su üles.

6. Puhkuse ajal külasta Bilbaod Hispaanias. Aasta aastalt on Bilbaos toimuv Azkena üks paremaid festivale. Nägin, kuidas John Cale, New York Dolls, Sex Pistols ja Jon Spencer Blues Explosion mängisid samal laval üksteise järel samal pärastlõunal. See oli äge!

7. Ära jäta vahele kõrvallavasid. Kõigil eelpoolnimetatud festivalidel on hiilgav esinejatenimekiri ning seetõttu leiab väiksematest telkidest ja lavadelt palju tõusvaid tähti. Briti festivalil Download on sel aastal üleval lahe akustiline telk, kus mõned kuulsamad bändid ja paljud vähemtuntumad artistid teevad seal lühikese akustilise seti.

8. Lapsevanemad - see, et lähed festivalile oma teismelisega, ei tee sind tema sõbraks. Olen täheldanud, et pole midagi nõmedamat, kui minna festivalile koos vanemaga. Mitte, et midagi sellist saaks iial juhtuda sellise laheda issiga nagu mina...

9. Ärge jätke vahele festivali Rock Summer! Eesti festival Rock Summer, mida ei tasuks segamini ajada Milwaukees toimuva sarnase nimega üritusega, on järjekordne näide sellest, kui erinevaid artiste eurooplased esinema kutsuvad. Sellel festivalil astuvad näiteks üles Bryan Adams ja John Lydoni Public Image Ltd. Sellist kooslust sa USAs ei näeks!

10. Ärge unustage Summerfesti! Milwaukee mõistab asja. Iga bänd, keda eales tundnud olen, armastab sellel festivalil mängida. Sealsed inimesed armastavad muusikat ninh eriti raskerokki ja indie't. Tänavu esinevad seal Tom Petty, Fun. ja... New Kids on the Block! Vähemalt mõnel Ameerika festivalikorraldajal on olemas huumorimeel!

Duff McKagan tuleb Rock Summerile bluesrock-bändiga Walking Papers, kellega ta liitus eelmisel aastal. McKagan on mänginud koos paljude kuulsate rokkaritega, andnud välja sooloplaate, kirjutab internetimeediale kolumne ning on teadaolevalt üks neist vähestest, kes nägi viimasena ansambli Nirvana liidrit Kurt Cobaini elusana.

Walking Papersi videotervitust eestlastele saad näha siit. Walking Papers esineb Rock Summeril pühapäeval, 16. juunil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles