George Orwelli kujutatud maailm hakkab tõeks saama?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
George Orwell
George Orwell Foto: Wikipedia.org

Viimastel aastatel on alates Wikileaksist kuni nüüdse Edward Snowdenini hakanud päevavalgele tulema mitmeid rahvusvahelisi saladusi.

Osade jaoks on salajase info lekitajad kangelased, teiste jaoks kurjategijad, kirjutab news.com.au.

Internetis on hakatud esitama küsimusi, et kui lähedal me oleme kirjanike George Orwelli ja Aldous Huxley teostes kujutatud globaalkontrolliga maailmale.

Osade arvates oleme Suure Venna poolt globaalsele pidevale jälgimisele väga lähedal.

Orwelli menuraamatu «1984» müük kasvas Amazoni internetiraamatupoes 7005 protsendi võrra pärast seda, kui oli paljastunud, et USA Riiklik Julgeolekuagentuur (NSA) viib jälgimisprogrammi Prisma abil läbi miljonite inimeste telefonikõnede pealtkuulamist ning internetikasutuse jälgimist.

Alates Orwelli raamatu esmailmumisest 1949. aastal on maailmas luures kasutatavad meetodid väga muutunud ja täienenud.

Nüüdisajal annavad inimesed endast lausa vabatahtlikult informatsiooni, riputades seda internetti ning alludes erinevate kommunikatsiooni võimaldavate firmade reeglitele.  

Väidetavalt luuravad kasutajate järgi ka Google, Facebook, Apple, Skype, Yahoo ja Microsoft.

Võimalik, et USA luureorgan NSA on nende abil üsna lihtsa vaevaga saanud palju informatsiooni.

Inimesed jätavad iga klikiga endast internetti jälje, olgu siis tegemist õpinguteks vajaliku informatsiooni, ostlemise või pangaülekannetega.

Nüüd on esitatud küsimus, et kas Orwell suutis tõesti juba 1949. aastal ette näha, milliseks tulevik kujuneb.

Aldous Huxley kirjeldab oma 1932. aasta teoses «Brave New World» maailma, kus on samuti totaalne jälgimine. Seda tehakse teaduse ja tehnoloogia abil. Huxley kangelane John on «metslane», kes on üles kasvand «reservaadis», eemal «tsiviliseeritud» maailmast. Tal on William Shakespeare`i raamat, mille abil hakkab ta Uues Maailmas juurutama «vana» moraali.

 George Orwelli raamatus kujutatakse totalitaarset tulevikuriiki, kus keskne tegelane on Winston Smith, kes on väikeametnik. Ta peab tegelema valitsuse imago loomisega, kuid samas ta vihkab valitsust. Ta liigub samm sammu haaval vastuhaku ja keelatud armastuse suunas.  

 Möödunud nädalal lahvatas skandaal, kui ameeriklane, endine luureanalüütik Edward Snowden paljastas, et NSA on juba pikka aega jälginud miljonite inimeste telefonikõnesid ja internetikasutust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles