Anne Veski: nii koledad me küll välja ei näinud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anne Veski
Anne Veski Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Kuu lõpus saab Tallinna linnahallis taas nautida nostalgiakontserti Sotspop, kus noorlauljad esitavad nõukaaegseid poplaule. Lugude kunagised esitajad, kel nüüdsete noortega kokkupuuteid napib, suhtuvad jäljendajaisse erinevalt.

Krõbedaima fraasi pillas Karilin Engelbrechtile ja Helen Teesalule Anne Veski, kes loodab, et lauljad end taas jõledalt riidesse ei pane.

Karavan «Pärlipüüdja»

Karl Madis

«Pärlipüüdja» looga meenub, et pärast salvestust sõitsin kohe ansambel Mahavokiga kuskile Lõuna-Eestisse tuurile ja teised Karavani poisid jäid stuudiosse «Pärlipüüdjat» kokku mängima.

Kui lugu valmis sai, kuulsin seda juba liinibussi raadiost, sest see läks kohe eetrisse.

Paar päeva enne seda, kui olime otsustanud seda laulu salvestada, kuulsime, et keegi naisterahvas esitas sama laulu teiste sõnadega ning siis jäänud muud loota, kui et meie versioon saab parema vastukaja. Õnneks nii ka läks.

See, et keegi meid järele teeb, on täitsa lahe. Minu meelest on vahva, et meie oleme selle loo kuumaks mänginud nagu väga paljud teisedki laulud.

Head laulu ei ole võimalik naeruvääristada, naeruvääristada saab iseennast. Väike sõbralik huumor või nüke asja juures on aga alati teretulnud.

-------------------------------

Bert Pringi

Ainuke asi, mis minul selle lauluga meenub, on naljakas televideo ETVs, kus Karavani liikmed olid bermuudapükstes ja hüppasid stuudios päikseprillidega ringi. See on esimene assotsiatsioon.

Ma ei oska öelda, kuidas lavastuslik pool välja nägema hakkab – me pole veel nii kaugele jõudnud. Iga asi omal ajal.

-------------------------------

Jaak Joala «Unustuse jõel»

Jaak Joala

Mitte mingisuguseid mälestusi pole selle looga. Parodeerijatele ütlen vaid – jõudu tööle!

-------------------------------

Rolf Roosalu

Mulle ei meenugi selle looga midagi. Kui mulle anti kontserdil esitamiseks lugusid valida, tundus see kõige ilusam. Ütlesin kohe, et tahaksin seda lugu laulda.

Ma arvan, et tõetruult mõjub laval ainult Jaak Joala ise. Ma kedagi teist väga mängima ei hakka, asi on rohkem kontserdi lavastajas kinni.

Tundub kuidagi koomiline Joalat järele tegema hakata – ta on niivõrd normaalne, tal ei ole mingeid kiikse küljes. Ja see on nii ilus lugu, et oleks inetu hakata mingit huumorit selle kallal tegema. Eks näis, kuidas lavastaja olukorra lahendab.

-------------------------------

Anne Veski «Roosiaia kuninganna»

Anne Veski

«Roosiaia kuningannaga» meenub mulle, kuidas ma esimest korda salvestasin ja mul oli suur lai kübar peas. Sai kaua mõeldud, mismoodi välja tulla.

«Eilse päevaga» meenub mulle, et see oli selle aja kohta väga hästi salvestatud. «Jätke võtmed väljapoole» lool on väga hea tekst. Mis mul peab seal meenuma? Ma iga päev laulan neid laule.

Sotspoppi ei saa nimetada parodeerimiseks, sest keegi neist artistidest pole parodist. Ma loodan lihtsalt, et nad laulavad neid lugusid hästi, aga selleks ei pea ennast väga jõledalt riidesse panema, nagu nad seda eelmisel korral tegid.

Nii koledad pole me keegi kunagi välja näinud, nii et nad võiksid selles suhtes meisse natuke viisakamalt suhtuda. Need lood on lauldud Eesti popmuusika klassikasse ja neid ei ole mõtet parodeerida, vaid hästi laulda.

-------------------------------

Pille Pürg

Mäletan, kuidas ma 8-aastasena nägin, kuidas Anne Veski oma kübaraga oli Saaremaal kadakate vahel ja laulis seda «Roosiaeda».

Mulle hakkas Anne tollest ajast nii meeldima, et hakkasin tema järeletegemist proovima. «Jätke võtmed väljapoole» looga meenub, kuidas ta Vitamiiniga laulis ja kuidas rahvas jooksis nende esinemistele tormi. Need on ajatud lood.

Sotspopil püüan olla võimalikult tõetruu. Ega ma Anne jäljendamist peegli ees õppinud pole, loodus on andnud natuke sarnast välimust ja temperamenti.

-------------------------------

Thea Paluoja «Sinu juures»

Thea Paluoja

«Sinu juures» ei ole üldse minu laul. Ma ei oska isegi öelda, kes selle autor on, aga see on pärit 60ndatest. See, et ma seda laulnud olen, ei tee mind ei rõõmsaks ega uhkeks.

See on kõige tavalisem tantsulugu, mis ei pakkunud mulle mingisugust muusikalist elamust ei tollal ega ka praegu. Muutun üsna kurvaks, kui seda videot näen.

Ma ei tea, miks see lugu praegu nii fookuses on. Ma ei tea isegi, miks see üldse linti sai võetud. See on ikka üsna banaalne lugu!

Susanit ma kahjuks ei tunne, aga ta tundub väga põnev laulja. Loodan, et ta oskab sellest loost midagi paremat välja voolida.

Ent kui nad püüavad väga autentselt teha, siis seal polegi midagi teha.

-------------------------------

Susan Lilleväli

Tegelikult olen temast nii palju noorem, et pole ise teda esinemas näinud. Isiklikult oleme kohtunud näiteks mõne laulukonkursi žüriis, varasemast ajast mäletan teda kui oma kursusekaaslase Vaiko Epliku õpetajat.

Oleme välja otsinud palju salvestisi ja videolõike ja ma proovin teda nii hästi kui võimalik järele teha.

-------------------------------

Laine «Hoogsas rütmis»

Merle Lilje

«Hoogsas rütmis» oli ja on siiamaani üks populaarsematest lauludest ja meie lemmik ka. Liikumise seadis Kalju Saareke ja seda me esitame tänase päevani. Just eelmisel nädalal esinesime Pärnus ja terve saalitäis inimesi tantsis kaasa.

Sõnad tegi Ott Arder ja tegelikult oli lool lääne autor, aga et seda ei tohtinud tol ajal mainida, pandi suvaline vene nimi.

Tekst tekitab minus suurt nostalgiat («Kui ei teaks ma sind, mu kallis, oleksin ehk tujus hallis, üksi nukralt istuks kodus, Ekstra sigaretti veaks»).

Ekstra sigaretid olid väga kuum kaup. Marlborot ei osanud keegi veel uneski näha ja oli väga hea meel, kui selle jubeda Ekstragi kätte said.

Noortesse lauljatesse suhtume väga hästi. Loodame, et Jaanikal on ikka särtsu selle loo esitamiseks, sest meile oli see nagu sisse süstitud.

Noored tegelikult ei oska tunnetada seda, mida meie tunnetasime sotsialistlikes tingimustes seda laulu esitades. Nagu lääne bänd Venemaal!

-------------------------------

Jaanika Sillamaa

Mul ei teki erilisi mälestusi, eks ikka telekast olen näinud. Vaatame videoid ja proovime kõige paremini tabada seda tunnet ja rütmi. See ei ole eriline parodeerimine, vaid pigem sõbralik jäljendamine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles