Eerik-Niiles Krossi mõisa põllult leiti hõbeaardeid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõue mõisa põllul leiti muinasaegne hõbeaare: kollektsioon münte, sõlgi ja sõrmuseid, mis on maa sees peidus olnud ligemale tuhat aastat. Fotol mõisa peremees Eerik-Niiles Kross
Kõue mõisa põllul leiti muinasaegne hõbeaare: kollektsioon münte, sõlgi ja sõrmuseid, mis on maa sees peidus olnud ligemale tuhat aastat. Fotol mõisa peremees Eerik-Niiles Kross Foto: TV3

Kõue mõisa põllul leiti muinasaegne hõbeaare: kollektsioon münte, sõlgi ja sõrmuseid, mis on maa sees peidus olnud ligemale tuhat aastat.

Kõue mõisa üks taastajatest on diplomaat ja ettevõtja Eerik-Niiles Kross, kes koos abikaasa, kunstnik Mary Jordaniga on mõisast teinud toimiva kultuurikeskuse ning hotelli.

Ajaloolasena on ka Eerik-Niiles ise Kõue mõisa muinasajalugu uskunud ja seda propageerinud. Hiljuti toimusid mõisas ka arheoloogilised kaevamised. Ja mõisapõllul tehtud kaevetöödel sai tõeks iga mõisaomaniku unistus. Maapõud tõi päevavalgele kiivalt varjatud Viikingi aegse hõbeaarde.

Leiti üle kolmekümne hõbemündi, kuus sõlge, viis sõrmust, mitmeid kaelarahasid ja ka kaaluviht hõbeda kaalumiseks. Mõisahärrat võib peale väärtuslike leidude hindamist ees oodata kopsakas leiutasu. Väärtuslikud esemed pannakse aga muuseumisse rahvale imetlemiseks.

Vaata videolõiku aarete leidmisest!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles