Usklikud on vähem intelligentsed kui ateistid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Usklikud on vähem intelligentsed kui ateistid
Usklikud on vähem intelligentsed kui ateistid Foto: SCANPIX

Uues uuringus, mis on varasema 63 uuringu kokkuvõte, tõdeti, et religioossed inimesed on vähem intelligentsed kui ateistid.

USA Rochesteri ülikooli teadlastemeeskond eesotsas Miron Zuckermaniga avastas negatiivse korrelatsiooni intelligentsuse ja religioossuse vahel, kirjutab The Independent.

63 uuritud uurimistööst leiti seda 53 uurimistöös.

Kümnes uurimistöös oli usklikkuse ja intelligentsuse vahel positiivne korrelatsioon.

Üks uuringutest algas juba 1921. aastal ning see on jätkunud seni. Selles uuritakse väga intelligentsete laste, kelle IQ on üle 135 religioosseid vaateid.

Uuringu kohaselt ei huvita väga intelligentseid lapsi juba väga noorena religioon. Ka täiskasvanute seas keskmisest intelligentsemad inimesed ei usu jumalasse.

Uuringu läbi viinud psühholoogid võtsid intelligentsuse aluseks probleemide lahendamise oskuse, abstraktse mõtlemise, keeruliste ideede mõistmise, kiire õppimisvõime ja kogemustest õppimise.

Religioossust määratleti kui mitme või mõne usuga seotud asjaga tegelemist.

Uurimise teised faktorid nagu sugu või haridus, ei mõjutanud intelligentsust ja religioossust.

Uuringu teinud teadlased rõhutasid samas, et analüüsis ei võetud arvesse intelligentsuse erinevaid ilminguid, mis põhinevad näiteks loovusel ja tunnetel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles