Saksamaal jõudis mäger 12. sajandi matmispaiga jälile

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mäger
Mäger Foto: Wikipedia.org

Saksamaal ennetas mäger arheolooge «kaevates» välja 12. sajandist pärit hauad, millesse on maetud slaavi päritolu aadlikud.

Hauakohad avastati Brandenburgist juba möödunud aastal, kuid teave nende kohta paljastati nüüd, edastab Huffington Post. 

Kaks skulptorist amatöörarheoloogi Lars Wilhelm ja Hendrikje Ring leidsid mägrauru paigast, kus nad plaanisid enda skulptuure eksponeerida.

«Leidsime vaagnaluu, mis kuulus inimesele. See ei olnud üllatus, sest paigast on alates 1960. aastatest iidseid matmiskohti leitud,» laususid mehed.

Nad viisid kaamera mägra urgu ning tegid kaugjuhtimise abil fotosid.

«Piltidelt paljastusid iidsed aarded. Teatasime leiust võimuesindajatele,» selgitas Ring.

Arheoloogid kaevasid välja kaheksa hauda, mis pärinevad 12. sajandi esimesest poolest. Leiti ka kahe slaavi päritolu aadliku skeletid ning mõõk, pronkskausse ja vööpannal.

«Selliseid haudu, kus on inimjäänused ja aarded, ei ole sealt varem leitud. Tegemist on selle tõttu tähtsa leiuga,» lausus Brandenburgi arheoloogiaameti arheoloog Thomas Kersting.

Mäger ei saanud enam oma elukohta tagasi tulla, kuid arheoloogide sõnul langeb avastamisau temale.

«See leid ei tee mägrast arheoloogi, kuid ta on esmaavastaja,» lausus Lars Wilhelm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles