Pildid: Nevadas asuvad Põhja-Ameerika vanimad petroglüüfid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USAs Nevada osariigis kuivanud järve äärsetel kaljudel on Põhja-Ameerika vanimad petroglüüfid.

Teadlaste sõnul on Pyramidi järve ääres olevad kaljujoonised rohkem kui 10 000 aastat vanad, edastab AP.

Umbes samasugused petroglüüfid leiti varem Oregonist, kuid nende vanus on vaid 7600 aastat.

Nevada kaljujoonised on abstraktsed ja geomeetrilised. Seal on kujutatud teemantmustrit, sõnajalamustrit ja laineid.

Teadlaste sõnul asuvad need Paiute indiaanihõimu maal, kuid kas see on tehtud nende kaugete esivanemate poolt ei ole teada.

«Seniste arvamuste kohaselt oli 10 000 – 12 000 aastat tagasi elanud inimesed väga primitiivsed. Samas aga näitab nende kunstiline väljendusoskus, et nende maailmapilt oli arenenud ja avar,» sõnas Nevada antropoloogiamuuseumi kuraator Eugene Hattori.

Geokeemiku Larry Bensoni sõnul ei saa välistada, et need petroglüüfid võivad olla isegi 14 800 aastat vanad.

Süsinikuuring näitas, et need petroglüüfid olid esimesel korral õhu käes ja nähtaval 13 200 – 14 800 aastat tagasi, siis kattusid ainekihtidega. Järgmisel korral pääses õhk neile juurde ja nad olid puhtad 10 500 – 11 300 aastat tagasi.

«Hoolimata sellest, kas need on 14 800 või 10 500 aastat vanad, on nad ikkagi Põhja-Ameerika vanimad petroglüüfid,» sõnas USA geoloogiameti teadlane Benson.

Arheoloog Dennis Jenkinsi sõnul peavad kohalikud põliselanikud nende maal olevaid petroglüüfe oma esivanemate tehtuteks.

«Need on aga nii vanad, et neid on raske mingi kindla teadaoleva hõimuga seostada,» nentis uurija.

USA maa-ameti arheoloogi William Cannoni sõnul on Oregonist ja Nevadast leitud petroglüüfide kujudes sarnasusi.

Arvatakse, et need kujutava ilmastikunähtusi nagu äikest, pikset ja vihma või siis on seal kujutatud meie galaktikat Linnuteed.

Uurijate sõnul on neil teada, et need kaljujoonised on rohkem kui 10 000 aasta vanused, kuid kes need tegid ja mida need kujutavad ei ole täpselt teada.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles