Video: gloobus, mis on valmistatud jaanalinnumunadest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja- ja Lõuna-Ameerikaga vanim gloobus on valmistatud jaanalinnumunadest
Põhja- ja Lõuna-Ameerikaga vanim gloobus on valmistatud jaanalinnumunadest Foto: Youtube

Teadlaste sõnul leiti maailma vanim seni säilinud gloobus, millel on ka Põhja- ja Lõuna-Ameerika.

16. sajandist pärit gloobus valmistati arvatavalt Itaalias Firenzes kahest jaanalinnumuna koorest, edastab Huffington Post.

Gloobuse tegemise ajaks oli juba Euroopasse jõudnud informatsioon uute maade kohta maadeavastajatelt Christoph Columbuselt ja Amerigo Vespuccilt.

Lisaks mandritele on gloobusel ka joonistused koletistest, merelainetest, laevast  ning merehätta sattunud madrusest.

«Kui ma sellest gloobusest kuulsin, olin selle väidetava vanuse, päritolu ja geograafia suhtes skeptiline. Sain aru, et pean seda ise uurima,» sõnas Belgia kaardiekspert  S. Missinne.

Ta lisas, et sellised leiud on väga haruldased ning sageli esitletakse ka võltsinguid originaali pähe. Mida enam teadlane leidu uuris, seda enam oli ta kindel, et tegemist on originaaliga.

Gloobuse ostis üks anonüümseks jääda soovinu 2012. aastal Londoni maakaartide messilt. Ta andis Missinnele luba seda gloobust uurida.

Teadlane kasutas gloobuse vanuse kindlaks määramiseks süsinikmeetodit, arvutitomograafiat, kuid ka geograafilist, kartograafilist ja ajaloolist analüüsi.

Ta leidis, et geipfruudi suurune gloobus valmistati umbes 1504. aastal. Hiljem tehti selle eeskujul USAs New Yorgis avalikus raamatukogus olev kuulus vasest niinimetatud Lennoxi gloobus. Seni arvati, et see 1510. aastast pärit gloobus on vanim.

Asjatundja sõnul sai jaanalinnumuna koorele tehtud gloobuse valmistaja inspiratsiooni 16. sajandil Firenzes töötanud Saksa kartograafilt Henricus Martelluselt.

Sellel gloobusel olevast 71 kohanimest vaid seitse on läänepool. Põhja-Ameerikat on kujutatud saartegrupina ning seal on juures kirjutis «HIC SVNT DRACONES» (Seal on draakonid).

Lõuna-Ameerikat tähistavad kolm kohanime Mundus Novus (Uus maailm), Terra de Brazil ja Terra Sanctae Crucis (Püha risti maa).

Gloobuse valmistaja nimi ei ole teada, kuid Missinne arvates võidi see teha Leonardo da Vinciga seotud kunstiateljees. Teadlane märkas sarnasust gloobusel oleva laeva kui ka da Vinci ja tema õpilaste poolt kujutatud laevade vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles