Egiptuses algas vaaraode valitsemine seniarvatust varem

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaarao Aha tähistav hieroglüüf nõukillul
Vaarao Aha tähistav hieroglüüf nõukillul Foto: Wikipedia.org

Briti teadlaste sõnul oli Vana-Egiptuses põllupidajate ühiskonnast riigiks kujunemine kiirem ning vaaraode valitsemisaeg algas seniarvatust varem.

Süsinikmeetodil uurimine ja arvutimudelid näitasid, et esimese tõelise valitseja, vaarao Aha valitsusaeg algas umbes 3100 eKr, edastab BBC.

«Egiptuse kujunemine riigiks oli iidses maailmas unikaalne. Areng toimus selliselt, et lõpuks meenutas Vana-Egiptus tänapäeva rahvusriike,» selgitas Oxfordi ülikooli arheoloog Michael Dee.

Selle varase aja kohta ei ole eriti kirjalikke ülestähendusi. Andmed selle aja kohta pärinevad inimtegevuse jäänustel nagu näiteks keraamikakillud.

Teadlased uurisid süsinikmeetodil juuksekarvu, luujäänuseid ja taimi. Nende põhjalt loodi arvutimudelid, mis näitasid millal iidne riik alguse saada võis.

Varasemate uuringute kohaselt sai dünastiate eelne periood, mil farmerid asutasid Niiluse äärsed alad, alguse 4000 eKr. Uue analüüsi kohaselt aga toimus see protsess hiljem, millalgi 3700 – 3600 eKr.

Vaid sadu aastaid hiljem, umbes 3100 eKr, oli kujunenud riik, mida valitses vaarao.

«Põllumajandusühiskonnast riigiks kujunemine toimus kiiresti, vaid 300 – 400 aasta jooksul. Toimusid suured sotsiaalsed muutused ja Vana-Egiptusest kujunes kiiresti riik,» lausus Dee.

Ta lisas, et võrreldes Lähis-Ida Mesopotaamiaga, oli Egiptuse protsess ülikiire. Mesopotaamias oli enne linnriikide teket mitutuhat aastat põllumajanduslik ühiskond.

Arheoloogide sõnul sai Vana-Egiptuse esimesest valitsejast Ahast vaarao pärast seda, kui ta oli varasema valitseja Narmeri, keda peetakse Egiptuse põllumajanduskogukondade ühendajaks, maad enda omadega liitnud. Oletatakse, et Narmer oli Aha isa.

Uurijad tegid kindlaks ka järgmised seitse valitsejat, kelleks olid Djer, Djet, kuninganna Mereneith, Den, Anedjib, Semerkhet ja Qa´a.

Arvutimudel näitas, et valitseja Djer võis võimul olla rohkem kui 50 aastat. Kuna see oli väga pikk periood, siis arvati, et võis veel olla valitsejaid, kelle kohta andmed lihtsalt puuduvad.

«Vana-Egiptuses said dünastiad alguse seniarvatust varem. Meil on nüüd enam-vähem teada, millal seal esimesed valitsejad tekkisid,» lisas Yorki ülikooli arheoloog Joann Fletcher.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles