Moby: muusiku eesmärk on teha head muusikat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektroonilise popi suurkuju ja Õllesummeri üks peaesineja Moby eile vahetult pärast saabumist Tallinna lennujaamas.
Elektroonilise popi suurkuju ja Õllesummeri üks peaesineja Moby eile vahetult pärast saabumist Tallinna lennujaamas. Foto: Toomas Huik

Täna õhtul Õllesummeril Postimehe laval esinev Moby tunnistab, et tal on laval raske liikumatult seista. «Kui üles kasvasin, mängisin punk-rokkbändides, nii et esinemine on mulle alati meeldinud,» räägib suureks muusikaliseks kameeleoniks kutsutud mees.


Kui palju uue albumi lugusid kontserdil ettekandele tuleb?


Need festivalishow’d, mida sel tuuril teen, on peamiselt greatest hits show’d, kus esitan lugusid varasematelt albumitelt. Aga mängin ka neli-viis lugu uuelt albumilt «Wait for Me».



Kui palju tuuri ajal ühe kontserdi programm mõne teise omast erineb? Kas jätate endale ruumi ka improviseerimiseks?


Väiksematel kontsertidel on palju improviseerimist, aga suuremad esinemised on tavaliselt ikka ette planeeritud.



«Wait for Me» on vaiksem, meloodilisem, leinavam ja isiklikum album kui mitmed need, mille olete varem välja andnud. Kuidas sobivad selle lood teie arvates festivali- või staadionipublikule? Kas lugude ettekandmine live’is on kuidagi erinev sellest, kuidas need kõlavad albumil?


Live-ettekanded on tavaliselt üsna erinevad lugude albumiversioonidest, ehkki «Mistake’i» kontsertettekanne on samasugune nagu albumil. Live-versioonid on enamasti vaiksemad ja minimalistlikumad.



Miks on «Play» teie kõigi aegade edukaim album? Milline oma album teile isiklikult kõige rohkem meeldib ja miks?


Ma arvan, et «Play» kujunes edukaks seetõttu, et see oli nii erinev ülejäänud albumitest, mis 1999. aastal välja anti. Mulle endale meeldib mu albumitest kõige rohkem «Animal Rights», mis on imelik, sest keegi teine seda eriti ei armasta.



Pälvisite hiljuti Ameerika helitöösturite ühingu terava kriitika. Milline on teie arvates tulevikus mõistlik ärimudel muusika levitamisel? Mida arvate tasuta levitamisest veebis, mida on kasutanud Radiohead ja Nine Inch Nails?


Hakkasin muusikat tasuta jagama palju varem kui Radio­head ja Nine Inch Nails. Paar aastat tagasi lõin veebilehe mobygratis.com, mis jagab tasuta muusikat indie-filmide tegijaile ja filmitudengeile.



Ma ei muretse väga selle pärast, milline on mõistlik ärimudel. Minu arvates on muusiku eesmärk teha head muusikat ja las äripool hoolitseb ise enda eest.



postimehe laval


Kolmapäev, 8. juuli


•    20.30 HU?


•    23.00 Moby (USA)


Neljapäev, 9. juuli


•    20.30 Smilers


•    23.00 Mumiy Troll (Venemaa)


Reede, 10. juuli


•    20.30 Raudmehe rännakud – Gunnar Grapsi tribuutkontsert


•    23.00 Metsatöll


Laupäev, 11. juuli


•    20.00 Pop-laulupidu


•    23.00 Tanel Padar & The Sun


Pühapäev, 12. juuli


•    21.00 Kerli


Päevapilet maksab täna 195 ja teistel päevadel 165 krooni. Viie päeva pilet on müügil ainult täna festivali väravates ja maksab 550 krooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles