Mis nägu on sinu unenäod?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Unenäost võib saada luupainaja.
Unenäost võib saada luupainaja. Foto: Caro / Scanpix

On inimesi, kes oma unenägudele tähelepanu ei pööra, aga on ka neid, kes unes nähtut meelde tuletavad ja seda oma tuleviku või minevikuga seostavad.


Unekliiniku juhataja dr Mae Pindmaa räägib ajakirjas Naised, et und ja unenägusid tuleb uurida ühe tervikuna.

Unenägude und ehk REM-und kogevad kõik inimesed kolmel kuni viiel korral öö jooksul, kuid tavaliselt mäletatakse kõige viimast unenägu, millest ärgatakse. Enamiku inimeste puhul elavad unenäod nö oma elu, neid ei saa kontrollida.

Doktor Pindmaa sõnul nähakse sagedamini unenägusid, mis on seotud kukkumise või lendamise, füüsilise ohu, hilinemise, kimbatuse, eksimise ja ülesandega mittetoimetulemisega.

Unenägude kujundid on pärit mälus salvestatud infokildudest, mis paigutatakse ümber ja taasesitatakse.

Korduvad samasisulised unenäod võivad olla kestva emotsionaalse pinge väljenduseks.

Hirmuunenäod ehk luupainajad on piisavalt hirmutavad, et magaja üles äratada. Luupainajaid esineb igas vanuses, kuid vanemaks saades nende esinemissagedus siiski väheneb. Tihedamini kui kord kuus näeb hirmuund kuni kolmandik täiskasvanutest.

Halbu unenägusid esineb sagedamini pärast stressirohkeid sündmusi, nende teket soodustavad ka antidepressandid, rahustid, uinutid ja alkohol.

Sagedamateks motoorseteks häireteks une ajal on uneskõndimine, unes rääkimine ja hammaste kiristamine. Sellist käitumist esineb sügava une ajal, mil aju kõrgemate ja madalamate osade vahelised protsessid on koordineerimata.

Teadmata põhjusel kaotavad mõned magajad, tavaliselt üle 50-aastased mehed, võime pidurdada motoorseid käsklusi. Tulemuseks on koomiline unenäos nähtavate liigutuste väljamängimine: kätega autorooli keeramine või jalgpalli tagaajamine.

Mõned inimesed võivad unes kogeda lausa vaimuhaigusele lähedasi mõtteid ja tundeid, mis pereliikmed muretsema võib panna.

Kui aga öised painajad une päris rikuvad, on mõistlik abi otsida unearstilt.

Mida sina viimati unes nägid?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles