Kinodesse jõuab dokumentaalfilm Eesti sõduritest Afganistanis

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
4. oktoobrist jõuab kinodesse Leeni Linna uus dokumentaalfilm “Veregrupp”
4. oktoobrist jõuab kinodesse Leeni Linna uus dokumentaalfilm “Veregrupp” Foto: Rühm Pluss Null

4. oktoobrist jõuab kinodesse Leeni Linna uus dokumentaalfilm «Veregrupp».

«Veregrupp» on film eesti kutselistest missioonisõduritest, kes osalevad Afganistani sõjas. Läbi sõjameeste intiimsete pihtimuste ja eluohtlike olukordade moodustub siiras portree Afganistanis teenivate eesti poiste argipäevast. Nende stressirohke töö ja painav hirm jalgadest ilma jääda kõlavad kokku Afganistani sõjas kaks aastat tagasi jala kaotanud Andrei saatusega. Naasnud kodumaale, pingutab Andrei täiest hingest, et oma füüsilist invaliidsust trotsides verevendadega sõjatandril taas ühineda. Milline on sõduri vaimne teekond, tema vastutus oma relvavendade, pere ja kohaliku rahva ees? Näidates eestlaste koostööd afgaanidega, otsib film jälge, mis eesti sõdurist sinna maha jääb, siis kui rahvusvahelised väed on lõpuks kaugest Afganistanist välja toodud.

Filmi režissöör on Leeni Linna, operaatorid Mihkel Soe ja Kullar Viimne, helirežissöörid Antti Mäss ja Mart Kessel- Otsa, montaaž Martin Männik, helilooja Sven Grünberg, värvikorrektsioon Max Golomidov, helikujundus Horret Kuus, produtsent Erik Norkroos. Filmi on tootnud Rühm Pluss Null. Rühm Pluss Null  on varasemalt tootnud sellised dokumentaalfilmid nagu «Hing» (Kullar Viimne), «Regilaul - laulud õhust» (Ulrike Koch), «Et meeldiks kõigile» (Kristina Norman ) ja «Kihnu pulm» (Meelis Muhu).

Dokumentaalfilmi «Veregrupp» tootmist on toetanud Eesti Filmi Instituut ja Eesti Kultuurkapital.

Leeni Linna (1984)  on lõpetanud 2009. aastal Tallinna Ülikooli Balti Filmi- ja Meediakooli filmierialal. Tema lõputööks oli Tiibeti põgenikest rääkiv dokumentaalfilm «Sõnumitooja» («The Messenger»).  Leeni Linna on omandanud mitmekülgseid kogemusi nii režissööri, toimetaja kui ka stsenaristina erinevate telesaadete ja filmiprojektide juures töötades. Tema mitmed lühifilmid on  leidnud rahvusvahelistel festivalidel tunnustust. Hetkel õpib Leeni BFM-is dokumentalistika magistrantuuris ning film «Veregrupp» on tema magistritöö. Järgmisel aastal läheb tootmisse Leeni Linna esimene täispikk mängufilm «Sõdurist ema», mille stsenarist ja režissöör ta on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles