Tšiili Pinocheti režiim kasutas Julio Iglesiase laule vangide piinamiseks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Julio Iglesias
Julio Iglesias Foto: SCANPIX

Suurbritannia Manchesteri ülikooli teadlaste uuring paljastas, et Tšiilis diktaator Augusto Pinocheti režiimi ajal kasutati vangide piinamiseks hispaanlase Julio Iglesiase ja inglase George Harrisoni laule.

Nende lauljate palasid lasti väga valjult poliitvangidele psühholoogiliseks piinamiseks, edastab The Independent.

Kindral Pinochet sai pärast sõjaväelist riigipööret 1973. aastal võimule. Ta lasi arreteerida tuhandeid inimesi, kes olid tema režiimi vastu.

Endiste vangide sõnul piinati neid näiteks Harrisoni lauluga «My Sweet Lord» kui ka režissöör Stanley Kubricki filmi «A Clockwork Orange» muusikaga.

Hispaania laulja Iglesiase laule lasti päevi järjest, tekitades vangidele psüühilisi häireid.

Pinocheti režiimi muusikalist piinamist uurinud teadlase katia Chorniki sõnul kasutati muusikat piinamiseks nii vanglates, sunnitöölaagrites kui arreteerimiskeskustes.

Ühe endise vangi sõnul lasti tema piinamistel alati Itaalia poplaulu «Gigi l´Amoros». Lisaks füüsilisele piinamisele nõrgestati teda sellega ka vaimselt.

Pinocheti režiimi ajal tapeti tuhandeid inimesi ning väga palju tšiillasi jäi kadunuks.

Augusto José Ramón Pinochet Ugarte (25. november 1915 Valparaíso – 10. detsember 2006 Santiago de Chile) oli Tšiili riigijuht aastatel 1973–1990.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles