Hawaiil tekkis probleem 35-tähelise perekonnanimega

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hawaii naise 35-täheline perekonnanimi ei tahtnud mahtuda juhiloale
Hawaii naise 35-täheline perekonnanimi ei tahtnud mahtuda juhiloale Foto: SCANPIX

USAs Hawaiil elava naise juhiloa taotlemine sai kohalikus meedias palju tähelepanu.

Hawaii transpordiamet oli probleemi ees, kuidas toimida naisega, kelle perekonnanimi koosneb 35 tähest, edastab Huffington Post.

Viimase 20 aasta jooksul on Janice «Lokelani» Keihanaikukauakahihuliheekahaunaele´il olnud kaks isikut tõendavat dokumenti – osariigi ID-kaart ja juhiluba.

Ta ID-kaardi jaoks tegi Hawaii kuberner erikorralduse, et kogu perekonnanimi ära mahuks. Ta juhiloal oli perekonnanimi, millelt puudus viimane täht, kuna see ei mahtunud ära.

Selle aasta mais sai aga nii ta ID-kaardi kui ka autojuhiloa tähtaeg täis ning ta tegi avaldused uute saamiseks. Ta sai uued kaardid, millel oli vaid ta perekonnanimi.

Keihanaikukauakahihuliheekahaunaele´ile soovitati perekonnanime kas lühendada või hoopis ära muuta.

«See on minu nimi ja kui ma seda teeks, ei austaks ma oma pärismaalasest meest, esivanemaid ega ka ennast,» selgitas naine.

Naine sai sellise pika nime, kui ta abiellus. Ta mees on nüüdseks surnud.

«Hawaii põliselanikud suudavad minu nimest nii mõndagi välja lugeda. Kui ma ütlen oma nime Hawaii hõimupealikule, siis ta teab kohe üsna palju mu mehe ja tema päritoluperekonna kohta mitu põlve tagasi. Kui see nimi tükeldada või poolitada, siis kaotab see oma algse tähenduse. Kahjuks püüavad Hawaii põliselanikud valgete dominantsele kultuurile alluda ning on oma nimesid vahetanud,» lausus pärismaalasest naine.

Hawaii transpordiamet püüab muuta reegleid nii, et juhiloale mahuks 40 tähest koosnev perekonnanimi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles