Pildid: Hiinast leiti iidse naispeaministri haud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hiinast leiti haud, kuhu maeti kunagi Vana-Hiina üks mõjuvõimsamaid naisi.

1300-aastane haud asub Shaanxi provintsis, edastab uudisteagentuur Xinhua.

Arheoloogide sõnul on tegemist seitsmendal sajandil Tangi dünastia keisrinna Wu Zetiani (690 – 705) ajastul peaministriks olnud poliitiku ja luuletaja Shangguan Waneri matmispaigaga.

Üsna kannatada saanud maa-alune haud avastati Xi´an Xianyangi rahvusvahelise lennujaama lähistelt. Paigast leiti vaid paar hauapanust, kaasa arvatud ratsanike ja hobuste kujud.

Asjatundjate sõnul meenutab nüüd leitu pisut Hiina esimese keisri Qin Shihuangi matmispaika, mis on kuulus oma terrakotasõdalaste poolest.

Need kujud pärinevad kolmandast sajandist eKr.

Shangguan Waner (664 – 710) oli keisrinna erasekretär, keda tunti kui «naisest peaministrit».

Ajaloolistel andmetel olid selle naise isa ja vanaisa keisrinna Wu Zetiani võimu vastu ning nad hukati. Shangguan Wanerist sai pärast seda aga ori. See naine aga osutus poliitikas ja luules aga nii andekaks, et keisrinna vabastas ta ja võttis oma teenistusse.

Shangguan Waner korraldas pärast keisrinna Wu Zetiani surma ta järglase vastu ülestõusu, mis läbi kukkus. Ta tabati ja hukati.

Lääne arheoloogide sõnul võisid Vana-Hiina võimud meelega last kahjustada Shangguani hauda.

«Katus oli sisse vajunud ning seinad kannatada saanud. Põrandalt oli kive lahti kangutatud,» selgitas arheoloog Geng Qinggang.

Uurijatel tekkis küsimus, et kui Shangguan suri häbiväärselt, siis miks talle rajati selline uhke matmispaik ning mis sai tema surnukehast.

«Oletame, et ta hauakamber rajati juba tema eluajal. Ta suri ja maeti kiiresti ning siis püüti matmispaika hävitada,» sõnas arheoloog Yu Gengzhe.

Arheoloogide sõnul ei leidnud nad hauakambrist kirstu, luustikku ega ka aardeid. Sellegi poolest jätkatakse koha uurimist, kuna see on arhitektuuriliselt huvitav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles