Eestimaist etnot, klassikat, trendi

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kevadiselt
 pastelne: Tallinn Dollsi
 julge pükskostüüm.
Kevadiselt pastelne: Tallinn Dollsi julge pükskostüüm. Foto: Liis Treimann

Kui hindate omamaist moedisaini, kiigake ka Stockmanni. Vabariigi sünnipäeva kuu tõi sinna kümne omanäolise käekirjaga Eesti moekunstniku rõivaloomingu.

On üsna haruldane, et meie nimekamate moekunstnike riided satuvad kaubamajas kõrvuti suure ilma mainekate moemärkidega, kuid moeprojekt «Eesti maine – eestimaine» Stockmannis just seda tähendab.



Kogu veebruari saab seal nendega kõrvu näha ja osta kümne Eesti moekunstniku kõige erinevamat stiili ainueksemplare ja minikollektsioone – klassikat, trendi, ökomoodi, minimalismi ja lambavillast etnot, aga ka näpuotsatäit luksust. 



Väljapaneku peamiseks eesmärgiks ongi muuta stereotüüpset arvamust, et välismaised rõivamärgid ja disainerid on kodumaistest paremad, tõdeb ettevõtmise loovjuht ja üks korraldajaid Oksana Tandit.




Lambavill ja luksus

Eheda lumeilmakollektsiooniga tuli välja meie moeringkondades juba lausa etnomemmeks tituleeritud Liina Viira, kes esitleb lambavillaseid rahvuslike mustritega kudumeid retuusidest ja kampsunitest sääriste-mütsideni. Tundub, et tema värvikirevad etnovammused on praegu popp teema, sest vähemasti esimesel müüginädalal vaadati, prooviti ja osteti neid kõige rohkem, märgib Stockmanni turundusjuht Krista Luhaste.



Pilgupüüdjaks ja menukaks on osutunud ka romantilist rõivalaadi esindava Lilli Jahilo lendlevad kleidid ja tikanditega jakid, nagu ka aastaid presidendi vastuvõtu kleidigaleriid kaunite õhtukleitidega ilmestanud Ülle Suurhans-Pohjanheimo maitsekad ja lihtsa-konkreetse vormiga kleidid.



Tema käekirja iseloomustab hea stiilitunnetus ning kvaliteedist kõnelevad kangad siid ja kašmiir, mida poest osta ei saagi. Ta ise kirjeldab oma kirkatoonilisi kleite kui «24/7» ehk hommikul tööle või lennukile ja õhtul kokteilipeole sobivaid, need ei kortsu ja säilitavad pikalt oma välimuse.



Klassikagurmaanidele peaks hästi istuma veel Katrin Kuldma moejoon, mis laseb samuti hiilata heal kangal ja rätsepatööl. Rohelist maailmavaadet saab aga jagada ökomoekunstniku Reet Ausiga, kellest on saanud meie roheline visiitkaart kogu maailmas – moeürituse avashow’legi saabus ta New Yorgist, et siis juba järgmisel päeval sõita Pariisi originaalset ökomoodi tutvustama. Tema värskeima rõivakunsti märksõnad kõlavad talle nii igiomaselt: keskkonnasõbralikkus, orgaaniline siid ja puuvill, moetööstuse kangajäägid.



Lopsakus ja minimalism

Põhjamaist kargust toovad meie disainipilti Marit Ilisoni ajatult mustad ning pealtnäha vägagi minimalistlikud villast ja siidist kleidid, kuhu on tegelikult poetatud ka korralik annus keerukaid lõikeid.



Kristina Viirpalu seevastu soosib oma loomingus endiselt ultranaiselikke siluette, lillemustreid ja värve. MAKI ehk Kirill Safonovi ja Mariana Kolesniku kooslus jumaldab kõiksugu tikandeid ja lopsakaid prosse ning Tallinn Dolls ehk Liisi Eesmaa ja Karolin Kuusiku disainerimärk mõjub trendikalt, efektselt ja sobib julgemale loomusele. Kes aga eelistab pisut vivienne-westwoodilikke seelikukuhilaid või säravat kortsukangast, peab kiikama Xenia Joosti lennukate moemõtete poole.



Igatahes on huvi Eesti moedisainerite rõivaste vastu suur ja stendide ümber uudistajaid palju, tõdeb Krista Luhaste. Mis peamine, kõigi disainerite mõtte- ja kätetöö leidis esimesel nädalal õnnelikke omanikke. Tundub, et autoriloomingut osatakse meilgi järjest rohkem väärtustada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles