Anne Metsise moekiri

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väärikas eas: modellid  Twiggy ja laulja Lulu.
Väärikas eas: modellid Twiggy ja laulja Lulu. Foto: Pm
Fifty is the new black!

Veebruaris mõtleme tavalisest rohkem püsiväärtustele ja headele, omadele asjadele. Seda ka igapäevastes rõõmsates eluavaldustes, milleks on ju ka mood. Sellesse kuusse mahtus kaks inspireerivat üritust: moeesitlus «Eesti maine – eestimaine!» Stockmannis ja Ameerika film «See on keeruline». Filmis pole küll kuigivõrd moodi, kuid uut trendi rohkem kui esialgu arvata.



Naerutava stoori sõnum – (m)emmed ruulivad! – on ju midagi nii värskelt erinevat meilgi leierdatud stamplugudest teatud ikka jõudnud meeste ideaalseks voolitud uuest ja toredamast elust ning samasse ikka jõudnud naiste vaiksest häbenemisest.



Tüdimus põneva vahelduse varjukülgedest ja igatsus pöörduda läbiproovitud (vanade) väärtuste rüppe on uus vaatenurk, nii suhetes kui ka üldisemalt. Ameerikast saavad trendid alguse, see pole vaid ühe komöödiafilmi süžee.



Nüüd jääb oodata, et stiilispets Jevgeni Fokin mõne 60-aastase oma saates ette võtaks (Ženja, sa poole sõnaga lubasid!), et ka Eesti naised näeksid: olete ägedad ja glamuursed oma kortsude ning vahatamata bikiinijoonega, mis pole mingi vanamoelisuse näitaja, vaid ürgselt uus trend!



Meilgi on palju küpseid kaunitare à la Meryl Streep, keda esikaantele panna, kui vaid ilulevitajad saaksid jagu oma pettekujutelmast, et üle neljakümnesed naised huuli ei värvi. Värvivad, vabalt, ka poole vanemad. Ning püüdku keegi neid avalikult vanamuttideks nimetada. Seda, kuidas mõnes arvustuses näiteks Madonnat niimoodi tituleeritakse, on piinlik lugeda, sest millegi muu kui oma vanusega pole arvustajal võimalust oma üleolekut näidata.



Fifty is the new black! – viiskümmend on uus must, loen ühest Rootsi moeblogist (kus ei seisa teismelised, varbad sissepoole). Me võiksime vanuse küsimuses silmad lahti mujale vaadata ja seda enda ümber märgata.



Tundub, et kümme Eesti moekunstnikku, kelle kollektsioonid Stockmannis väljas on, seda teevad. Midagi leidub igale vanusele ja siht­rühmale: eksklusiivselt daamilik Ülle Suurhans-Pohjanheimo, rajult trendikas Tallinn Dolls, suursuguselt konstruktivistlik Xenia Joost, glamuurselt naiselik Kristina Viirpalu, armsalt rahvusromantiline Lilli Jahilo, popilt maavillane Liina Viira, ekstravagantselt rokilik Maki, rahvusvaheliselt roheline Reet Aus, minimalistlikult avangardne Marit Ilison ja hinnaliselt klassikaline Katrin Kuldma. Kel plaanis sammud sinnapoole seada, võiks enne kodus Eesti moe patrioodi medali rinnahoidja alla peita. Sest oma ja äraproovitu on õige.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles