Voldemar Kuslap: Heldur oli erakordselt andekas looja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Voldemar Kuslap
Voldemar Kuslap Foto: Peeter Langovits

Üle poole sajandi Heldur Jõgioja sõber olnud Voldemar Kuslap ütles, et Jõgioja puistas laule nagu käisest.


«See oli lõputu varasalv. Milline pianist, aranžeerija, milline tekstiautor, milline jutuvestja, milline jurist [Heldur Jõgiojal oli juristiharidus - T.L.]! Ta võis iga kell professionaalsel naljamehel ja sõnameistril suu kinni lüüa. Ta lõi igal pool läbi. Peale selle hiilgav keelteoskus, ta valdas vabalt 6-7 keelt, ka vene ja poola keelt,» räägib Kuslap, märkides, et Heldur Jõgioja oli isa poolt poolakas. «Näiteks mullu kontsertreisil Soome oli vaja üks soomekeelne lugu eesti keelde panna. See käis tal 2-3 tunni jooksul,» toob Kuslap näite.

Heldur Jõgioja oli kunagise menuansambli Suveniir looja ja eestvedaja. «Nooremad inimesed võivad küll kergelt muiata, et Suveniir, mis see siis ära ei ole, kuid oma nišis oli ta vaieldamatu liider,» lausub Kuslap.

«Tegemist oli erakordselt mitmekülgsete annetega inimesega. Selliseid sünnib üksikuid. Oleks ta kontsentreerunud kitsamalt ühele erialale, oleks ta võinud väga kaugele jõuda. Ta raputas kõike nagu käisest,» räägib Kuslap, kes kohtus viimati Jõgiojaga möödunud talvel Ilmatsalus.

Kuslap on andnud välja kasseti Jõgioja lauludega. «Ärklikambrike, August,» nimetab ta mõnda Jõgioja kirjutatud ja enda poolt esitatud lugu.
«Ta oli mulle väga lähedane sõber,» sõnab Voldemar Kuslap.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles