Glamuurigalerii: Kuldnõela gala värvikas seltskond

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sel aastal esmakordselt Tallinn Fashion Weeki raames toimunud Kuldnõela gala pälvis erakordset publikumenu, tuues rohkem kui viiesajast inimesest koosneva publiku ja kümnete kaamerate ette kuue moedisaineri loomingu.

Pilte üritusele saabunud seltskonnast näed allpool!

Kuldnõelale nomineeriti kolm disanerit

Eesti mainekaim moedisaini auhind Kuldnõel antakse silmapaistvale moedisainerile loomingulise järjepidevuse eest vähemalt viie viimase aasta vaates, kusjuures peetakse silmas kollektsioonide kvaliteeti ja funktsionaalsust, ajakohasust ja ilu, lisaks pööratakse tähelepanu ka müügiedule ning ekspordivõimekusele.

Žürii koosseisus Signe Kivi, Kristina Herodes, Edward Köster, Urmas Väljaots ja Tanel Veenre nomineeris Kuldnõelale Liisi Eesmaa, Ülle Pohjanheimo ja Antonio, kellest viimane hinnatigi Kuldnõela vääriliseks.

Juba mitu aastat Baltmani disainerina meestele moodi loonud Aivar Lätt ehk Antonio ei kandideerinud Eesti olulisimale moedisaini auhinnale Kuldnõel esimest korda: auhind läks napilt temast mööda 2011. aastal, mil Antonio pälvis Kuldnõela nominatsiooni.

Võidukollektsiooni esitlesid Antonio jaoks märgilised inimesed, kes läbi aastate disainerit inspireerinud – nii mehed kui naised.

Kuldnõela võitja Antonio räägib oma loomingust: «See kollektsioon on omalaadi sisekaemus ja kokkuvõte minu 15 aastat kestnud karjäärist. Koht, kus öelda STOP! Näha ja tunda on mõjutusi-mõjutajaid kõikidest minu eluperioodidest – muusika ja kunst koos. Aus mõtisklus selle üle, mis 15 aasta jooksul on toimunud. See kollektsioon on jätkuvas kujunemise protsessis – talle tekib nimi ja ta saab tõeliselt valmis sel hetkel, mil viimane modell on lavalt lahkunud.»

Hõbenõela esimene laureaat

Kuldnõela kõrvale alates käesolevast aastast astunud uus auhind - Hõbenõel - anti välja viimase aasta eredaima sähvatuse eest meie moetaevas, tegemist on auhinnaga julge pealehakkamise, erakordse ettevõtlikkuse, särava idee ja energilise teostuse eest. Žürii valis Hõbenõela nominentideks Julia Korovina, Kriss Sooniku ja Vilve Unti. Hõbenõela võitis Eesti Kunstiakadeemia professor ja moekunstnik Vilve Unt.

Ka eelmise aasta Tallinn Fashion Weekil ideedeküllase kollektsiooniga üles astunud Vilve Unt peab oma loomingu juures oluliseks pikaaegset kogemust moevaldkonnas ning sellest tulenevat kindlust muutuvate moevoolude keskel iseendaks jääda. Selliselt positsioonilt sündinud kollektsioon on disaineri arvates loodud pigem üheks hetkeks, moelavale – ja seda sobib kunstina eksponeerida hiljem kasvõi näitusesaalis.

Taas põnevatest kangastest, äärmiselt huvitavate lõigetega kollektsioon pani vaataja seoste loomise oskuse proovile vihjetega ristiusu sümboolikale: nunnarüüdest inspiratsiooni saanud kleidid olid kõike muud kui askeetlikud, Kärt Summataveti laserlõikes teostatud ehted andsid kollektsioonile paraja annuse kontrasti ja võimendasid kaasaegsust. Sellises rahuliku ja keemilise gamma ning ilmaliku ja kõrgemate sfääride kokkupuutepunktis jõudis vaatajate ette väga omanäoline tervik.

Žüriiliige Tanel Veenre, Eesti Kunstiakadeemia professor ja ehtekunstnik, leiab Kuldnõela ja Hõbenõela võitjate vahel ühe toreda seose: «Tähelepanuväärne on asjaolu, et nii Kuldnõela kui Hõbenõela võitjad on mõlemad tihedalt seotud Eesti Kunstiakadeemiaga: Vilve Unt on Eesti Kunstiakadeemia moeteaduskonna dekaan ja Antonio on alustanud sealsamas magistriõpinguid.»

Publiku lemmik selgus Facebookis

Facebookis mitu nädalat väldanud hääletuse tulemusena selgus ka publiku lemmik, kelleks oli Liisi Eesmaa. Tema särav kollektsioon on inspireeritud Kuldnõelast endast: lisaks nõelteravatele peaehetele säras kuld ka kangastes – teatraalsed ja futuristlikud kleidid olid perfektses veiklevas värviüleminekus erekollasest elektrisiniseni, mahutades värvipaletti ka puhta kulla.

Kuldnõela esitlenud Kaubamaja pani kõikidele nominentidele välja sajaeurose kinkekaardi, lisaks said nii Kuldnõela kui Hõbenõela võitja ka Nokia Lumia mobiiltelefoni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles