Prantsusmaalt leiti ebatavalise deformatsiooniga kolju

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaalt leiti ebatavalise deformatsiooniga kolju
Prantsusmaalt leiti ebatavalise deformatsiooniga kolju Foto: SCANPIX

Prantsusmaa matmispaigast leiti iidne skelett, mille kolju on deformatsiooniga, olles kuklaosas pikenenud.

Alsace`is asuvast matmispaigast leiti 38 hauda, mis pärinevad kiviajast kuni keskajani ehk sinna on maetud 4000 aasta vältel, edastab Huffington Post.  

Arheoloog Philippe Lefranci sõnul on Obrenai regioonis jõgi ja viljakas pinnas ning need meelitasid inimesi sinna aastatuhandeid.

Arheoloogid avastasid sealsed matmispaigad juba 2011. aastal. Sellel aastal tehti süvauuring.

«Maetud olid selja peal, jalad välja sirutatud ja pea lääne poole,» selgitas Lefranc.

Esimene matmispaik pärineb ajavahemikust 4750 – 4900 eKr. Neis oli ka paar anumat ja tööriistu. Teadlaste arvates võidi sinna matta kiviajastu varajasi karjapidajaid ja maaharijaid.

Teine matmispaik, mis koosneb 18 hauast, on hilisemast ajast, kas hilisest Vana-Rooma või varajasest keskajast ning selle vanus on 1650 aastat.

Sinna oli ka maetud kõrgest soost naine, kellel oli deformeerunud kolju.

«Võib oletada, et deformatsioon tekitati pea kinni sidumise ning puidust abivahendite abil. Selline traditsioon on pärit Aasiast. Seda viisid edasi hunnid ning selle võttis omaks mitu germaani hõimu,» selgitas Lefranc.

Ta lisas, et deformeerunud kolju näitab, et tegemist on kõrgklassi kuuluva isikuga.

«Varem on leitud Saksamaalt ja Ida-Euroopast, kuid ka Prantsusmaalt inimjäänuseid, millel kolju on deformeerunud. Samuti on neis haudades olnud hauapanuseid, mis näitavad, et tegemist oli jõuka inimesega,» selgitas asjatundja.

Välja venitatud koljuga naise hauast leiti kuldseid juuksenõelu, vöösid, pärleid, hirvesarveluust kamm ja pronksist peegel, mis võidi valmistada Kesk-Aasias.

Arheoloogide arvates võivad ülejäänud haudades olla idaaladelt pärit sõjamehed, kes võitlesid lagunema hakanud Rooma impeeriumi armee ridades, ning nende pereliikmed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles