Meeste ja naiste aju töötab erineval viisil

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeste ja naiste aju töötab erineval viisil
Meeste ja naiste aju töötab erineval viisil Foto: SCANPIX

USA teadlaste sõnul leidsid nad kindlad tõendid, et meeste ja naiste aju töötab erineval viisil.

Pennsylvania ülikooli uurijad tegid ligi 1000 naise, mehe, tüdruku ja poisi ajust skaneeringu ning leidsid suuri erinevusi, kirjutab BBC.

Uuring näitas, et meeste ajus toimivad sünapsid piki ajupoolkerasid ning kahe ajupoolkera vahel on minimaalselt ühendust. Naistel on vastupidi – neil on enim sünapseid kahe ajupoolkera vahel.

Uurijate sõnul aitavad need erinevused selgitada, miks naised ja mehed on erinevates asjades edukad.

«Uuring kinnitas varasemast, et mehed suudavad tegeleda ühe asjaga korraga. Naised seevastu suudavad mitut asja korraga teha,» selgitati.

Katsealuste aju uuriti DTI (diffusion tensor imaging) tehnika abil. Neil lasti samal ajal teha mitu kognitiivset ülesannet. Naised said paremaid tulemusi sõnade ja nägude meeldejätmises, mehed aga olukorra ja probleemi kindlaks määramises ja lahendamises. 

«Saime meeste ja naiste ajust selge pildi, mis aitab mõista nende mõtlemise ja tegevuse erinevusi. Samuti võib see uuring anda selgema pildi ka neuroloogilistest haigustest,» selgitas uurimismeeskonna liige Ruben Gur.

Osa asjatundjaid on seadnud kahtluse alla, kas naiste ja meeste aju töötab ikka erinevalt ning märkinud, et ainuüksi anatoomiliste erinevustega ei saa selgitada sugupoolte erinevat mõtlemist ja käitumist.

Lisaks ei ole ajus toimivad sünapsid jäävad, vaid muutuvad aja jooksul nii uute asjade õppimise kui ka kogemuste tõttu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles