EBU süüdistab Eesti Eurovisioonižüriid reeglite rikkumises

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Pajusaar
Priit Pajusaar Foto: Erakogu

Eurovisiooni reeglite järgi ei tohi žüriiliikmed enda antud punkte avalikustada enne laupäevast finaali, kummatigi on EBU (European Broadcasting Union) meelest just seda Eestis tehtud.


Portaal esctoday.com kirjutab: «Ajalehes Õhtuleht ilmunud artiklis avaldas Eesti žürii maksimumpunktide andmise Venemaa laulule ja samuti trükiti lehes ära žüriiliikmete nimed.» Tõepoolest, 27. mai Katharina Toomemetsa artiklis seisab: «Helilooja Priit Pajusaar andis oma maksimumpunktid Venemaa laulule «Lost and Forgotten». «Sellepärast, et see eristus selgelt, oli muhe lugu. Mulle selline omapärane huumor meeldib,» põhjendas Pajusaar.»

EBU reeglite kohaselt võib žüriiliikmete nimed avaldada ülekande ajal kommentaatorite poolt ning nende pandud hinded ei tohi avalikuks tulla enne finaalkontserti.

Priit Pajusaar (kelle nimi esineb portaalis esctoday.com kujul «Priit Willow Island») ei näe asjas probleemi: «Pole tõsi, ei tea, kust sellised numbrid tulnud on. Sellest ei tea mina midagi. Minu käest küsiti, mis lugu mulle kõige rohkem meeldis, aga ega mina hindeid ei öelnud. Ma arvan, et mingit vastuolu ei olnud.»

Seega ütles Pajusaar, et talle meeldis kõige rohkem Venemaa lugu, kuid Õhtulehe reporter kirjutas, et Pajusaar andis Venemaale maksimumpunktid. Esctoday väitel põhjustas see EBU pahameele.

«Seda nad võivad muidugi kirjutada,» naeris Pajusaar. «Ega mingisugust keeldu ei ole, et ma ei või oma arvamust avaldada ja asjast rääkida. Aga ma pole kindlasti öelnud, palju ma kellelegi punkte andsin.»

Võimalik, et EBUle ei meeldinud ka artiklis toodud Pajusaare hinnang, mille kohaselt pääses täiesti teenimatult finaali näiteks Serbia laul.

«No seda võib igaüks heietada, mis EBUle meeldib või ei meeldi,» arvas Pajusaar. «Alati kõige kallal noritakse ja kui tahetakse probleeme leida, siis selle peale ollakse mihklid. Ma tean EBU reegleid ja siin ei ole mingit vastuolu. Aga kui ma ütlen, et mulle meeldis kõige rohkem Venemaa, siis võib ajakirjanik seda tõlgendada, sest tõenäoliselt ma paningi maksimumpunktid.»

Eesti žüriisse kuulusid Gerli Padar, Imre Sooäär, Olav Osolin, Priit Pajusaar ja Evert Sundja.

«Aga mis puudutab žüriiliikmete nimede avaldamist, siis ütles Marko Reikop need välja ju ülekande ajal, selleks ajaks olid juba hääled ammu antud. Žürii annab oma hinded nimelt mitte ülekande, vaid eelmise päeva peaproovi ajal. Nii et globaalses mõttes ei tähenda see mitte kui midagi,» lõpetas Pajusaar.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles