Saade «Sind otsides» tõmbab otsad kokku

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margit Kilumets ei salga, et on saate «Sind otsides» juhtimisest ka üksjagu väsinud.
Margit Kilumets ei salga, et on saate «Sind otsides» juhtimisest ka üksjagu väsinud. Foto: Peeter Langovits

Eelmise aasta sügisel hittsaate-lootusega startinud «Sind otsides», mis on ETV ekraanile toonud 20 üksteise leidmise lugu, jõuab ületuleval nädalal lõpujoonele.



«Eks ikka on natuke kahju,» tunnistas kevadest saadik peamise saatejuhi koormat vedanud Margit Kilumets. Ent ta ei salanud, et on ka üksjagu väsinud. «Nii füüsiliselt sõitmisest kui emotsionaalselt sellest, mis mu sisse on ladestunud. See on natuke tervist kahjustav töö,» lisas ta.

Saate produtsent Piret Priisaar lausus, et hea meelega oleks kuueliikmeline meeskond tööga jätkanud, kuid möönis, et kokkuvõttes oli ikkagi tegemist kalli tootega.

ETV peatoimetaja Heidi Pruuli kinnitas, et «Sind otsides» on end igati õigustanud, aga kuna tuleva aasta eelarve jäi sama suureks nagu tänavune – ning eritähelepanu vajavad riigikogu ja presidendi valimised, Tallinn 2011 ja noorte laulupidu –, tuli teha keerulisi valikuid. «Sind otsides» kuulub tema sõnul selliste saadete hulka, mida saab teha siis, kui ETV esmased ülesanded on täidetud.

Mullu novembris vaatas uuringufirma Emor andmeil «Sind otsides» keskmiselt 221 000 inimest, mis andis Eesti telesaadete pingereas 9. koha. Viimati kogus «Sind otsides» telerite ette kolmandiku jagu vähem inimesi – 140 000.

Saate toimetaja Iiris Saluri, kelle poole pöörduvad siiani kümned inimesed abipalvega, et ta aitaks neil kadunud lähedased üles otsida, on pidanud viimastel päevadel neile teatama, et tema töökohustused selles vallas on otsakorral.

Mõned seesuguse uudise peale pettunud inimesed on koguni pakkunud, et maksavad Saluri otsinguvaeva oma taskust kinni, peaasi, et ta aitaks. «Seda teed ma ei lähe,» lausus Saluri. Neile, kelle lugude lahendamine on jõudnud finišisirgele, on Saluri andnud edasi vajalikud kontaktid, mida kasutades nad võiksid ise otsingud lõpuni viia.

Saluri statistika kohaselt on tema poole pooleteise aastaga pöördunud üle poole tuhande inimese, kellest rohkem kui 50-le on ta suutnud viie abilise toel lähedase inimese üles otsida. «Kui me oleks leidnud kas või üheainsa inimese, oleks see saade tegemist väärt olnud,» väitis ta. «Aga me leidsime rohkem.» Kui palju tal selle peale terviseameti avalike suhete juhi kohustuste kõrvalt töötunde kulus, ei osanud Saluri öelda.

Saluril on jäänud teatada vähemalt tosinale inimesele, et on nende otsitu üles leidnud. Paraku ei saa enam ühestki neist lugudest telesaadet. Kuid ta avaldas lootust, et «Sind otsides» on andud paljudele tahtmist ja julgust ise kadunud sugulaste otsinguile asuda.

Ehkki nii ETV peatoimetaja Pruuli kui produtsent Priisaar ei välistanud, et «Sind otsides» võib kunagi tulevikus taas ekraanile naasta, ütles saatejuht Kilumets: «Asi tuleb lõpetada siis, kui see on endale veel huvitav ja kui saade on enda meelest hea, mitte et stantsid ühesuguseid mutreid.»

Ta ei varjanud, et isade-tütarde ning lastekodudesse pillutatud õdede-vendade kokkusaamise lood hakkasid ühesuguse malli tõttu teda juba pikapeale kergelt tüütama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles