Sügisene moevaatemäng

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marina Puškar

FIBITi moepäevad näitasid, et just praegu on õige aeg kanda suurt sooja salli, ruudumustrit ja musta.

Viru keskuse aatriumisse üles seatud moelaval näidati sügistalvised noortetrende, vaba aja riideid ja ka klassikalisemat rõivajoont.

«Mulle tundub, et sügise tulles on moe peamiseks märksõnaks jälle must, eriti säärane kerge hallika varjundiga toon. Ma ise tasakaalustan musta ülemvõimu sellega, et panen pähe punase bareti,» võtab moelavale toodu kokku FIBITi korraldaja Anu Kikas.


Moeürituse tõmbenumbriks oli aga Eesti tippdisainerite rahvusvärvidest inspireeritud etendus «Sinine, must ja valge», kus sinist autorikollektsiooni näitas Arne Niit, valge rõivaloominguga tuli rahva ette Anu Samarüütel-Long ja musta ehte-kampsuniseadega esines Tanel Veenre – neist kolmest ühegi autoriloomingut polnud Eesti publik ammu laval näinud.   


Ehtekunstnik Tanel Veenre kirjeldab, et tema pea- ja kaelaehete kollektsioon sündis laserlõikuse tehnikas, põhiliselt vineerist ja pleksist, osalt ka heegelpitsist ja joonlaudadest.


«Idee tõukus hirvedest, kes kappavad hämaras ja jäises põhjala öös. Ainest andis ka gooti arhitektuur oma sakraalse ülespoole pürgimuse ja kivipindade tumeda pitsilisusega,» räägib Veenre. Uhkete, kohati hirvesarvi meenutavate ehete taustaks aga olid Taneli sõnul «toredate vanaemade kudumid».


Naturaalsetest kangastest kleite esitlenud Anu Samarüütel-Long ütleb, et tema kollektsioon sündis eeskätt huvist 20. sajandi alguse kunstivoolude, kubismi ja vene konstruktivismi, aga ka asümmeetria vastu.

Nii leiutaski ta hulga uusi lõikeid, mis sündisid rätsepanuku peal katsetades. Kulus hiigla palju kangast, et välja töötada oma nurkadega lõiget, mis muudab lameda kanga kolmemõõtmeliseks. «Nii kleidid kui seelikud olidki samal põhimõttel loodud,» ütleb ta.


Arter küsis moeetenduste tagatubades töötanud stilistidelt ja oma kollektsiooniga esinenud kunstnikelt ka seda, kuis üldse suhtuda moodi, kuivõrd nad ise järgivad hooajatrende ja millisena näevad nemad tänavusügisest moepilti.

Kalle Aasamäe

stilist

«Mood on oskus mängida vormi ja värviga. Kui tõsiselt inimene seda võtab, sõltub temast. Nagu igasuguse loominguga, ei tohiks moe puhulgi välja paista, et see oleks pingutatud ja eesmärk omaette. Kõik peab olema loomulik.


Mina tahaks, et moepilt oleks rohkem isikupärane. Rohkem julgust ja katsetamistahet!»

Lilli Jahilo

stilist

«Ilmselt suhtub igaüks rõivamoodi omal moel, mõni järgib teadlikult trende, teine ostab seda, mis meeldib, ja mõni ei pööra sellele üldse tähelepanu, peaasi, et keha kaetud saaks. See on maitse ja huvi küsimus, kuid arvan, et moodi ei tasu ka ületähtsustada.

Moepilt pakub midagi igale maitsele – nii rafineeritumat ja elegantsemat joont (must ja hall) kui ka hipilikumat mustritemosaiiki. Noortemoes on endiselt popp triibumuster, kuid uudis on sel hooajal šotlaste tartan-ruut.

Viimast esineb lume­lau­duri garderoobis, aga ka pidulikuma rõivastuse juures. Tavagarderoobi võiks täiendada värviliste jalanõudega, mida leidub paljudes variantides. Lisada võiks sooja peakatte – eriti trendikas on barett või pearätt–,
kindad ja salli, ning kerge vaevaga ongi uus look saavutatud.»

Aet Alev

 stilist


«Moodi võiks suhtuda kui mängu, kus on omad mängureeglid, mida on vahel just tore rikkuda. Eks iga visuaalne element välimuses edastab teistele mingit sõnumit, kas või alateadlikult.


Kindlasti ei tohiks moodi surmtõsiselt suhtuda. See on lihtsalt üks võimalus, kuidas argipäeva ja ka pidu nii teiste kui ka enda jaoks huvitavamaks muuta. Kas aga jääda neutraalseks, ehtida end julgelt üles või olla minimalistlikult, kuid silmatorkavalt šikk, jäägu igaühe enda otsustada.


Sügismood toob nagu alati endaga kaasa palju varjutoone – hall, must, tumesinine eri nüanssides ja materjalides. Tumedaid ja neutraalses toonis rõivaid elustavad erksamat tooni või – NB! – läikivast lakknahast aksessuaarid. Läikiv võib olla lai vöö, suur lakknahast kott või ka jalatsid. Kõiki läikivaid asju korraga koos ei maksa kanda.
Silmatorkavalt palju on ka näha efektseid läiklevaid kangaid, seda isegi nii naiste kui ka meeste argipäevarõivaste puhul.


Moesuundi on küll rohkem, aga tooksin esile kolm:
   minimalistlikum uudsete lõigetega vormimäng, mille puhul rõhk on just ebatavalistel varrukatel, krael või kogu siluetil;
   eklektilisem ja  detailirohkem segu, milles võib ära tunda stiilielemente nii 1950., 1920. kui ka 1970. aastatest, ka värvid on intensiivsemad, aksessuaarid ootamatumad ja julgemad;
   seksikas taibu (nohik): see on peamiselt klassikal põhinev stiilisuund, kus detailide osas võib ära tunda sekretäri, klassi priimuse ehk taibu elemente, nt tugevama raamiga prillid, vest, korraliku kraega pluus, lips jne.  
Naistemoes on veel tähtsad trentš­mantel, pikem pintsak, eest sidusega satiinpluus, vest, lips, viikidega püksid, kitsas tuubseelik, tuunika, kimonovarrukad jne. Meestel on tähelepanu keskmes vestiga ülikond, kitsas lips, kaherealine mantel, kikilips, kardigan, sirged viigiga püksid.
Ajatule klassikale lisavad uudsust traditsioonilisest erinev julge kombineerimine ja põnevad aksessuaarid.»

Anu Samarüütel-Long

moekunstnik


«Las igaüks suhtub moodi nii nagu talle omane. Mõni on suur huviline, teist ei huvita üldse ja nii ongi normaalne.


Ma ei analüüsi kunagi hooajamoodi ja ei oska öelda ühtegi märksõna, mis võiks oluline olla. Jälgin küll teiste disainerite tegemisi ja moeajakirju suure hoolega, kuid kasutan seda infot  intuitiivselt, mitte teadlikult analüüsides.

Kui aga on midagi, mille kohta moeajakirjad raiuvad, et just see on selle sügise kohustuslik ese, siis tekib minus kohe trots – et vot seda asja tahan iga hinna eest vältida!


Mulle tundub, et inimesed hakkavad odavale kiirmoele eelistama hästi tehtud kvaliteetseid riideid, mida nad saavad kanda ja armastada aastaid.

Tundub ka, et õhus on just praegu palju asümmeetriat ja kontseptuaalse moe mõjutused jõuavad massidesse. Selle tõestuseks on kas või see, et novembris toob H&M välja ühiskollektsiooni koos Jaapani esikontseptualisti Comme Des Garconsiga.» 

Tanel Veenre

ehtekunstnik


«Mood kui trendide vaheldumine ei huvita mind absoluutselt. Küll aga vaatan ma riietumiskultuuris olulisi nähtusi (pop)kultuuri võtmes, see aitab mõista meie sootsiumi üldisemalt. Inimestele soovitaks mitte osa võtta trendide galopist, see on vaid kindel viis tüssata saada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles