«Kinotehas» sai hoo sisse! Kuidas meeldis?

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Õllek
Tõnu Õllek Foto: Kinotehas

Teisipäeva õhtul startis Kanal 2 uus saatesari «Kinotehas», kus otsitakse Lenna Kuurmaa kõrvale kahte peaosalist uude Eesti mängufilmi.

Ligi tuhandest soovijast valiti välja 29 paremat, kes kutsuti end näitama Kinotehase viimasesse eelvooru. Žürii (lauljatar Lenna Kuurmaa, filmilegend Peeter Simm, režissöör ja «Selgeltnägijate tuleproovist» tuntud saatejuht Urmas Eero Liiv) ees pidid noored üles astuma Lavaka tüüpülesannetega - ütlema oma nime sosinast karjeni ning tantsima ootamatult muutuvasse muusikasse. Nii mõnigi läks žürii ees lootusetult krampi ja poetas pisaraid.

Voorust pääses edasi kuus tüdrukut - Agne Loosme, Elis Pärn, Ester Korkiasaari, Jane Lauter, Linda Koppel, Sirly Tominagas. Edasi pääses ka kuus poissi - Alex-Andre Viik, Mihkel Tamm, Märt Koik, Rauno Põldme, Sander Rebane, Tõnu Õllek.

Kinomaja ette sõitis kaks automaja, mille ustele oli kirjutatud vastavalt «poisid» ja «tüdrukud». Need said nende kodudeks Kinotehases. Kinotehas on ratastel ja kimab mööda Eestit ringi!

Alguses hoidsid poisid ja tüdrukud eraldi. Uuriti köögikappide sisu, pesemistingimusi ja tualetti. Ainult Mihkel kõõlus tüdrukute bussi uksel. «Ma olen siin kõige vanem. Mulle meeldib see seltskond. Tüdrukud on lahedad – kolm blondi ja kolm brünetti,» muheles noormees. Noori tabas veel üks üllatus - bussidesse paigutati piilukaamerad, mis jälgivad noorte tegemisi 24 tundi. Tüdrukute bussis valitses esmalt sulnis rahu, poisid aga rokkisid täiega.

Kõige esimeses saates oli noorte õppetunniks võitluskunst. Kinotehas kasutab õppematerjalina Eesti filmi klassikat. Tüdrukutel tuli esimese ülesandena kehastuda Kohviveskiks ja Lõkkeks kutlusfilmist «Siin me oleme» ning ekraanil usutavalt karvupidi kokku minna. See taaslavastati suure hobusetalli heinaküünis.

Neid õpetas veenvalt kaklema, õigesti hingama ja valutult kaklema lavavõitluse õpetaja Janek Joost. Külalisžüriina oli kohal ka näitlejatar Merle Palmiste.

Selgus, et noorte teadmised on Eesti filmiklassikast väga kasinad. «No mis see nüüd oligi, mis me näitleme. Oleme siin või midagi,» mõtiskles Ester. «Ma tean «Jan Uuspõld läheb Tartusse», «Kormoranid», «Nimed marmortahvlil»,» meenutas Tõnu Eesti filme.

Ja võitlus algas.  

Loosi tahtel olid esimesed Linda ja Elis. «Võitlusstseen tundub põnev,» arvas Linda. Elis sai pähe porgandivärvi paruka, mis pärinevat muide, originaalfilmi ajast üle 30 aasta tagasi. Selgus, et lühike stseen polegi nii lihtne ära mängida.

Saatejuht Urmas Eero uuris Merle Palmistelt, kas amatöörnäitlejatest saab üldse asja. «Muidugi saab,» arvas Palmiste. «Filmis on kõik võimalik. Peab olema õige rolli peal.»

«Liigu ja ära tuigerda! Ära mängi ainult kaameraga, vastane on see, kellel sa pead silmad välja lööma,» oli režissöör Arbo Tammiksaar kindlasõnaline.

Esimesed võttepäevalt saadud kogemus liigutas Elist nii palju, et pisarad muudkui voolasid.

Ester ja Agne olid järgmised. «Tahaks peksta juba kedagi,» kommenteeris Agne. Tüdrukud elasid rolli kiirelt sisse ja näitasid oma kõige metsikumat poolt.

Kolmandana astusid üles Jane ja Sirly. Nemad soovisid kogu stseeni enda käe järgi ümber korraldada. Režissöör astus vaid nende jälgedes. «Kui teed teistmoodi, siis on kaks varianti, kas põrud täiega või meeldib see hindajatele täiega,» arvas Sirly. Võitlus on sedavõrd äge, et ühe tüdruku king tabas Raunot. Teised poisid vahtisid eemalt hirmunud nägudega.

Merle Palmiste meelest oleks võinud neidised aga veelgi rohkem karjuda ja parukaga lehvitada.

Terve päeva logelenud poistele saadeti esimene ülesanne. Järgmises saates etendavad poisid võitlusstseeni läbi aegade vaadatuimast Eesti mängufilmist «Viimne reliikvia». «See on Eesti film, ei mäleta, millest see enam räägib,» mõtiskles Rauno. Poiss nägi kultusfilmi viimati algklassides.

Saade lõppes aga sootuks traagilistes nootides. Need, kes 12 sekka ei pääsenud, peavad kehastama omaenda suremist. Istutakse laua taha ja tuuakse tort. Maius on aga mürgitatud ja üksteise järel langevad noored öökides põrandale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles