ERR jättis Jaanus Nõgisto tööst ilma

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Režissöör Jaanus Nõgisto möönab, et tiheda ajakava tõttu ei pruukinud ta ETV saate «Osoon» režissööriks kõige sobivam kandidaat olla.
Režissöör Jaanus Nõgisto möönab, et tiheda ajakava tõttu ei pruukinud ta ETV saate «Osoon» režissööriks kõige sobivam kandidaat olla. Foto: Toomas Huik

Eesti Rahvusringhääling vahetab vabakutselised teletegijad koosseisuliste vastu – mais vahetus «Prillitoosi» tegijaskond, paar päeva tagasi vabas­tati Jaanus Nõgisto «Osooni» režissööri kohalt.



«Minu jaoks oli see inimlikult ootamatu,» ütles Nõgisto, kes on vabakutselisena «Osooni» režissöör olnud viis aastat. «Aga ma olen televisioonis olnud piisavalt kaua ja aktsepteerin produtsendi otsust. Kui ta soovib oma nägemuse järgi saate meeskonda vahetada, on tal selleks õigus. Profina oleks ma neid saateid edasi teinud.»

Ennekõike häirib Nõgistot, et ta otsusest alles nüüd kuulis. «Kui oleksin mõne kuu eest teadnud, et leping lõpetatakse, oleksin saanud osaleda sügisel algaval hooajal ükskõik millise teise projekti tegemisel. Aga nüüd tekib probleem.»

«Me sõlmime igal aastal uue lepingu,» selgitas saate toimetaja-produtsent Õie Arusoo. «31. mail sai leping lihtsalt läbi.»

Arusoo märkis, et viie aastaga jõuab inimene end ammendada ja saatesse tuleb vaatajate köitmiseks tuua midagi uut. «See on loomulik,» kinnitas Arusoo. «Koosseisulisi on meil vähe, autorid on lepingulised, sõlmime nendega iga aasta 1. septembril uued lepingud.»

Arusoo sõnul ongi «Osooni» režissöörid viieaastase tsükliga vahetunud. Arusoo sõnul on Nõgisto järglane välja valitud, aga kuna leping on veel sõlmimata, et soovinud ta nime nimetada.

Üks on kindel: uus režissöör on ERRi koosseisuline töötaja. Koosseisulisi on ETVs varemgi eelistatud – mais vahetati välja eakate saate «Prillitoos» meeskond, vanadest tegijatest jäi sinna vaid ETV koosseisuline režissöör Maarika Lauri.

Nõgisto sõnul olid produtsendi argumendid lepingu pikendamata jätmiseks hingelised – ta ei olevat sajaprotsendiliselt saatega hõivatud.

«Ma olen tipp-professionaal ja väga hõivatud, pean täpselt oma aega planeerima,» rääkis Nõgisto. «Kõik teavad, et mingil ajal ma teen superstaarisaadet, mängin pilli või tegelen «Osooniga». Aga oma hinge ei müü ma mitte kellelegi. Ma ei saa sada protsenti oma töisest elust ühele režiiliselt suhteliselt lihtsakoelisele saatele pühendada. Olen vormispetsialist ja tegelen saate tegemisega, mitte lugude väljamõtlemise, eelluure või muude asjadega.»

Nõgisto oletas, et küllap toimetaja-produtsent tahab enda kõrvale inimest, kes on hommikust õhtuni temaga koos.

«Iganädalane suur projekt nõuab aega ja pühendumist,» rääkis Arusoo. «Loodussaates on palju välivõtteid, mis nõuavad rohkem aega kui stuudiosaade.»

Nõgisto teeb endiselt ERRi saate «Lauluga maale» muusikaprogrammi režiid. Seda on Nõgisto teinud kümme aastat.

«Eks pean nüüd kõike tegema, millega suudan ära elatada oma perekonna ja ülal hoida teatud elustiili,» nentis režissöör. «Võib-olla pole ma loodud kellast kellani päevatöö jaoks. Sõbrad andsid mulle väga head nõu ja küllap ma saan hakkama. See on hingeliselt valus, aga reeglitega peab leppima ja katsun kuidagi ellu jääda.»
--------------------------------------------------------

Kas rahvusringhäälingu põhimõte saatetegijatega lepinguid sõlmides on eelistada vabakutselistele töötajatele koosseisulisi?

Hanno Tomberg
ERRi juhatuse liige:

Kindlasti eelistame uusi lepinguid sõlmides oma töötajaid ning nende piisava töömahuga varustamist vabakutseliste otsimisele. See on meie ja iga asutuse prioriteet.
Ja kui küsimus ongi mõnes väga andekas inimeses – ükski andekas vabakutseline ei jää kunagi tööta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles