Giza suure püramiidi hieroglüüfide mõistatus lahendati?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaarao Cheopsi püramiid Gizas
Vaarao Cheopsi püramiid Gizas Foto: SCANPIX

Möödunud kuul teatasid arheoloogid, et roboti abil uuriti Egiptuses Gizas asuva suure püramiidi salakäiku, mille seinalt avastati punase värviga kirjutatud hieroglüüfid.

Leitud käik oli suletud 4500 aastat, kirjutab foxnews.com.

Nüüd aga teatas Vana-Egiptuse matemaatikauurija Luca Miatello, et on nende hieroglüüfide mõistatuse lahendanud.

«Need hieroglüüfid tähistavad numbreid. Neid tuleb lugeda paremalt vasakule ning seal on kirjutatud 100, 20 ja 1. Püramiidi ehitajad lihtsalt kirjutasid enda jaoks, et see käik on 121 kivikuubikut pikk,» selgitas Miatello.

Nimetatud šaht, milles on punase ookriga kummalised hieroglüüfid, asub püramiidi keskosas. Hieroglüüfid on kirjutatud käigu põrandale.

Suure püramiidi saladusi uurivad USA arheoloogid projekti Djedi raames.

Juhtivarheoloogi Shaun White´i sõnul ei olnud selle käigu leidmine kerge.

«Kui need on tõesti numbrid, mis annavad edasi selle käigu pikkuse, siis oleme ühe saladuse lahendanud. Isegi see üks märge annab vihje, kuidas tollased arhitektid mõtlesid. Kuid samas kerkis küsimus, miks on vaja šahti täpseid mõõtmeid, kui seda võib-olla kasutati vaid hetkeliselt ning hiljem unustati?» küsis White.

Vana-Egiptuse püramiidide juures kasutatud matemaatika, geomeetria ja numbritega hästi kursis oleva Miatello sõnul kasutasid iidsed egiptlased ehitamisel  enamjaolt numbreid 7,9 ja 11.

Vaarao Cheopsi püramiid on Kairos Giza platool asuvatest püramiididest suurim.

Sügavale püramiidi sisse viiva šahti jälile jõuti esmakordselt 1872. aastal, kuid selle uurimist võimaldas alles nüüdisaegne tehnika.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles