Võrkkiik uinutab kõige kiiremini

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võrkkiiges jääb kõige kiiremini magama
Võrkkiiges jääb kõige kiiremini magama Foto: SCANPIX

Šveitsi Genfi ülikooli uneteadlaste sõnul on võrkkiiged uinakuteks paremini sobivad kui tavalised voodid.

Kerge kiikumine tagab aju kiirema rahunemise ning sügavama une, kirjutab The Telegraph.

See avastus selgitab näiteks ka seda, mis laps uinub kiiresti, kui vanem teda kätel kiigutab. Samuti seda, kuidas eakad kiiktoolis kiiresti magama jäävad.

Teadlased tegid vabatahtlike katsealustega katse, milles inimesed pandi võrkkiike. Katse näitas, et inimesed jäid kiiremini magama ning magasid sügavamalt kui tavalises voodis.

«Kiikumine tekitab kiiremini magama jäämise. Kuidas see aga aju tasandil töötab, on siiani olnud mõistatus. Meie uuringu eesmärgiks oli kaks asja: kas kiikumine tõesti aitab kiiremini ja kergemini magama jääda ning kuidas see kiikumine mõjutab aju,» selgitas uurija Sophie Schwartz.

Katses osales kokku 12 vabatahtlikku, kes said valida, kas nad magavad pärastlõuna uinakut võrkkiiges, mis kergelt kiigub või seisab või tavalises voodis.

Katsealuste ajutegevust uuriti nende 45 minuti pikkuse une ajal elektroentsefalogammi (EEG) abil.

Võrkkiige kerge liikumine pikendas sügava une aega. Sügav uni moodustab kogu uneajast üle poole.

Uuring näitas ajus veel mitmeid märke, mis viitasid, et võrkkiiges maganud katsealused puhkasid end tavapärasest paremini välja.

Uurijate sõnul aitavad tulemused neil astuda sammu selle suunas, kuidas veelgi efektiivsemalt unehäireid ravida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles