Teadlane lahendas gladiaatori hauakivi mõistatuse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlane lahendas gladiaatori hauakivi mõistatuse
Teadlane lahendas gladiaatori hauakivi mõistatuse Foto: freerepublic.com

Kanada Brocki ülikooli teadlane dekodeeris gladiaatori hauakivi  pildi ja teksti.

Ajaloolase Michael Carteri sõnul seisab 1800 aasta vanusel epitaafil, et gladiaator Diodorus kaotas lahingu ja samas ka elu vahekohtuniku ootamatu meelemuutuse tõttu, kirjutab Yahoo News.

Carter on uurinud pikalt Rooma idaalade gladiaatorite elu ja võitlusi.

Erilist huvi pakkus teadlasele aga raidkivi, mis leiti sajand tagasi tänapäeva Türgist.

See epitaaf jõudis Belgiasse Brüsselisse Musee du Cinquanternaire pärast Esimest maailmasõda.

Sellel on kujutatud gladiaatorit, kelle käes on kaks mõõka. Tema ees põlvitab teine gladiaator, kelle olek näitab alla andmist. Sellel on ka tekst, et tegemist on gladiaator Diodoruse matmispaigaga.

«Pärast oma vastase Demetriuse alistamist ei tapnud ma teda kohe. Saatus ja vahekohtuniku (summa rudis) pettus tõid hoopis mulle surma,» seisab uurija sõnul epitaafil.

Samuti on seal kirjas, et Diodorus sündis ja elas Amisuses, mis asub Türgi Musta mere äärsel rannikul.

«Olen uurinud sadu gladiaatorite hauamonumente, kuid see on erinev, kuna räägib, mis juhtus,» lausus Carter.

Gladiaator Diodoruse lugu leidis aset siis, kui Rooma impeeriumi piirid ulatusid kõige kaugemale – Inglismaal Hadrianuse vallist kuni Süüria Eufrati jõeni.

Rooma impeeriumis olid gladiaatorite võitlused populaarsed etendused. Seal võitlesid nii mees mehe vastu kui ka loomadega. Samuti võideldi õigete, mitte treeningrelvadega.

Kuigi gladiaatorite võitluste reeglite kohta ei ole just palju kirjalikku materjali säilinud, on informatsiooni saadud hauamonumentidelt.

Üks reegel on kindlalt teada, et kui gladiaator alistatakse, siis võib ta armu paluda. Kui etenduse korraldaja munerarius annab loa ta ellu jätta, võib gladiaator omal jalal areenilt lahkuda ning ta elu jätkub. Vastasel korral torkab vastane ta surnuks.

Teine reegel oli, et kui gladiaator kukub juhuslikult võitluses, siis lubatakse ta uuesti püsti tõusta ning võitlust jätkata.

See reegel käib ka Diodoruse juhtumi kohta.

«Demetrius näitab, et annab alla. Diodorus ei tapa teda. Ta on kindel, et tema kuulutatakse võitluse võitjaks. Võitlus sai läbi, kuid summa rudis langetab millegipärast ootamatu otsuse. Kohtunik sekkub, arvates et tegemist oli juhusliku kukkumisega. Ta lubab Demetriusel püsti tõusta, annab talle relvad tagasi ning võitlus jätkub,» selgitas uurija.

Nüüd on Diodorus hädas ning hukub kas areenil  või siis hiljem Demetriuse tekitatud haava tõttu.

Pärast Diodoruse surma püstitasid ta sugulased või sõbrad talle hauakivi, millel seisab, et kohtuniku ebaõige otsus tappis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles