Jan Uuspõld klaarib meediaga arveid

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näitleja Jan Uuspõld
Näitleja Jan Uuspõld Foto: Monoteatri Suvepäevad

«See ongi just niisugune pealkiri, mille meedia Janist rääkides paneb,» naeris Monoteatri lavastuse «Minu elu meedias» autor ja lavastaja Rein Pakk.

«Mina autorina ja Jan näitlejana püüame vaadata Jani juhtumiste ja nende kajastuste peale rõõmsalt, heatahtlikult, arukalt, võtta õppust ja rääkida sellest kui lõbusast ja huvitavast, mitte kui teravast asjast. Aga pealkirja võib ikka panna – klaarime arveid sõbralikult.»

«Minu elu meedias» eellugu meenutab just tüüpilist Uuspõlluga juhtunud lugu. Nimelt oli enne homset esietendust kavas anda kolm eelesietendust ehk publikuga peaproovi kinos Sõprus. Paraku toimus neist vaid üks, teine jäi poolikuks ja kolmas üldse ära.

Kogu lugu paistab välja nagu Uuspõllu järjekordne seiklus või Monoteatri reklaamitrikk. «See pole trikk,» ütles Karl Kermes Monoteatrist. «Antud lugu on näitleja jaoks üsna sensitiivne teema. Me teeme küll nalja, aga Janiga juhtunud lood on ikka üsna tõsised – Palmse mõis või purjuspäi autojuhtimine.»

«Ja sel hetkel, kui Jan esimest korda publiku ette tuli, siis osutus iseendast rääkimine emotsionaalselt niivõrd keeruliseks, et esimesel päeval mängis ta ära, teisel päeval jättis pooleli ja kolmandal ütles: «Ma ei lähe!» Teisel päeval oli Janil nii tugev migreen, et ei näinud õieti publikutki,» rääkis Kermes.

Ta avaldas lootust, et homsel esietendusel Käsmus ja edaspidi läheb kõik järjest paremini.
«Minu elu meedias» ettevalmistusperiood kestis kaks ja pool aastat. Selle idee pärineb Kermeselt ja Uuspõllult ning tekst Rein Pakult. «Jani suhted meediaga on ju üsna värvikad ja teravad.

Võtsin eesmärgiks kirjutada stand-up-komöödia teksti Jani enda meedia- ja elusündmuste põhjal,» rääkis Pakk, kelle sõnul pole tal endal bulvarimeediaga eriti kokkupuuteid olnud, sest tal puuduvad sellele meeltmööda nõrkused: laamendab harva, inimesi ei solva, asju ei lõhu ega joo end kuigi sageli silmini täis.

«Aga mul on piisavalt hea kujutlusvõime ja ma tunnen piisavalt Jani, et sellest n-ö laule luua,» kinnitas ta. «Meie eesmärk oli püüda mõista, mis on vahet inimesel enesel ja sellel kuvandil, mille meedia temast loob. Aga me ei kanna kellegi peale kauna ega nimeta kedagi [meediast] konkreetselt.»

Täna õhtul jõuab Monoteatri suvepäevade raames Käsmus esietendusena lavale ka Anatoli Tafitšuki monotükk «Minu hind». Samuti saab viimaseid kordi vaadata etendust «Isa», mida enam kui 140 esituskorra järel on vääristatud Orelipoisi (Jaan Pehk) ja Chalice’i (Jarek Kasar) muusikalise koostööga. Reedel annavad kontserdi Mari Pokinen ja Vaiko Eplik, kes esimest korda koos musitseerivad.

Etendused toimuvad kõikjal üsna looduslähedastes kohtades, seega tasuks publikul istumismatt ja vihmakeep kaasa võtta. Kermes lubas, et Tafitšuki ja Uuspõllu tükke võib oktoobris ka saalides näha.


Etendused

Monoteatri suvepäevade raames (pilet 12/10 eurot)
•    Anatoli Tafitšuk «Minu hind?»
13. juulil Käsmus (ainult üks etendus)
•    «Jan Uuspõld: Minu elu meedias»
14. juulil Käsmu meremuuseumi rannas merelaval
21. juulil Võru Kandle aias
22. juulil Pärnu Ammende villa hoovis
23. juulil Tartus
24. juulil Keila laululaval
•    Mari Pokineni ja Vaiko Epliku kontsert
15. juulil Käsmus
•    Jan Uuspõllu «Isa» koos Jaan Pehki ja Jarek Kasariga
16. juulil Käsmu meremuuseumi rannas merelaval
17. juulil Tallinnas Nõmme spordikeskuses
25. juulil Raplas Tammemäe laululaval
27. juulil Saaremaal Kuressaare linnuse õues
28. juulil Hiiumaal Kärdla Rannapaargu laval
29. juulil Vormsi saarel olevipäeva suurel peol

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles